SRPSKI POLITIČAR UMEŠAN u zaveru u Crnoj Gori?! Na listi Tužilaštva i dvojica Rusa! (FOTO)
Foto: Fonet/Dado Đilas

potpuno nova lica!

SRPSKI POLITIČAR UMEŠAN u zaveru u Crnoj Gori?! Na listi Tužilaštva i dvojica Rusa! (FOTO)

Tužilaštvo u dokumentu čije delove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza
Objavljeno: 11:35h

Ruski državljani Eduard Vladimirovič Širkov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali su kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića, navodi se u naredbi specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Tužilaštvo u dokumentu čije delove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza.

POTPUNI PREOKRET! Sinđelić postaje svedok saradnik na suđenju u Crnoj Gori! (FOTO) Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i političar iz DF-a, čiji identitet u tužilačkom dokumentu nije otkriven, trebalo je, kako se navodi, da 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora, predvode nasilan upad u Skupštinu Crne Gore. Njihov plan je bio da pucaju na pripadnike policije i uhapse crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dodaje se u naredbi za proširenje istrage.

foto: Dado Đilas/Fonet

Objašnjava se da su se ruski državljani 26. septembra u Moskvi sastali sa osumnjičenim srpskim državljaninom Aleksandrom Sinđelićem, izložili mu plan, zadužili ga da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori "staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a". Tužilaštvo je objasnilo uloge članova organizacije po kojem je Sinđelić bio zadužen da vrbuje osobe za članstvo u toj organizaciji, prima i predaje novac između organizatora i ostalih članova grupe, kao i da obezbeđuje kupovinu opreme - oružja, policijskih uniformi, štitnika, metalnih palica, pancira, suzavaca, gas-maski, sredstava za komunikaciju. Sinđeliću su Rusi za kupovinu uniformi i oružja dali najmanje 200.000 evra, a on je za kupovinu oružja zadužio Mirka Velimirovića koji je kasnije otišao u Upravu policije i prijavio joj plan organizacije, njene članove i lokacije na kojima se nalaze.

foto: Facebook: Aleksandar Sinđelić

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića koji je trebalo da drži na okupu druge članove kriminalne organizacije - demonstrante, da organizuje njihovo kretanje i upravlja članovima u sukobu sa policajcima "radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore". U dokumentu Tužilaštva se prvi put pominju srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, zaduženi da vrbuju za kriminalnu grupu i da sa još neidentifikovanim osobama daju uputstva da na dan parlamentarnih izbora dođu u Crnu Goru i učestvuju na protestnom okupljanju DF-a. Istraga je proširena na Bogićevica, Ristića i Miloša Jovanovića, prenose podgorički listovi. U noći uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori uhapšena je grupa od 20 državljana Srbije, na čelu sa Dikićem. Od njih je 14 osumnjičeno za terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, ostali su pušteni na slobodu. Sinđelić se početkom novembra predao crnogorskim vlastima i Tužilaštvo mu je ponudilo status svedoka saradnika, potvrđeno je iz Višeg suda koji o tome odlučuje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.