60 MAGARACA POSTALO GLAVNA ATRAKCIJA NA FARMI KOD PODGORICE: Slušaju OZBILJNU MUZIKU! (VIDEO)
Magarac, Foto: Printscreen, Jutjub

HIT

60 MAGARACA POSTALO GLAVNA ATRAKCIJA NA FARMI KOD PODGORICE: Slušaju OZBILJNU MUZIKU! (VIDEO)

Poseta farmi je nedeljom, radnim danima su organizovane posete škola i vrtića

Objavljeno:

Ornitolog Darko Saveljić osnovao je nedaleko od Podgorice farmu magaraca da bi ih sačuvao od izumiranja. Farma je vrlo brzo postala atrakcija za mnoge posjetioce iz Crne Gore, ali i drugih zemalja.

Šezdeset magaraca na imanju porodice Saveljić u selu Gradina, desetak kilometara od Podgorice, žive magareću bajku, uz ozbiljnu muziku, koju slušaju od sedam do 19 časova, ali ne lenčare, već i donose višestruku korist.

Darko Saveljić je po profesiji ornitolog, koji je 20 godina išao redovno da gleda ptice na ulcinjskoj Solani. Vraćao bi se često preko Ostrosa, pored jezera, zbog atraktivnog panoramskog puta.

„Prvih godina smo morali da izlazimo iz kola i teramo magarce sa puta koji zalegnu po njemu i uživaju. Nakon nekoliko godina vidim, put slobodan. Odem na stočnu pijacu, pre nekih sedam godina, i tada je magarac koštao 25 evra. Kupuju ga samo lovci da jeftino nahrane svoje pse. Odem do Monstata, po poljoprivrednom popisu iz 2010. u Crnoj Gori ima magaraca, mula i mazgi 500 komada. Odbiješ mule i mazge, nema dakle 150 magaraca. Ja kupim dve magarice Martu i Drinu i na Fejsbuku objavim da imam farmu, kad post isprate sa sto lajkova, naredni sa dvjesta…Objavim: ko želi može da vidi moje magarice i nek donese kilogram šargarepe kao ulaznicu. I tako to krene”, priča Saveljić.

Poseta farmi je nedeljom, radnim danima su organizovane posete škola i vrtića.

Farma je i azil za dosta starih magaraca. Saveljić kaže da Crnogorci nisu suviše empatični prema životinjama, ali da se i to menja.

„Ljudi su magarca, konja, često kod nas tretirali samo kao mašinu, da radi, vuče, ne tretiraju ga kao živo biće. Ovde magarci i magarice imaju mirnu starost, zasluženo, rekao bih“, kaže on.

Od kada je otvorena, farmu je posetilo 80.000 ljudi. Sedamdesetoro dece iz KUD-a „Mirko Srzentić“ družilo se danas sa magarcima na farmi Saveljića.

Priprema dve knjige o životinjskom svetu

Darko Saveljić ne zaboravlja ni svoju osnovnu profesiju.

Radi na knjizi u kojoj će biti popisane sve vrste ptica u Crnoj Gori. Još je veći zalogaj knjiga biodiverziteta Crne Gore, u kojoj će biti pomenute sve vrste, od insekata, preko gmizavaca do krupnih zvjeri.

Na jednom mestu će prestaviti kompletnu prirodu Crne Gore.

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.