Ðukanović: Ponovno buđenje retrogradnih ideja na Balkanu
Milo Đukanović, Foto: Profimedia

U NJUJORKU

Ðukanović: Ponovno buđenje retrogradnih ideja na Balkanu

Dodao je da je ukazao da je to nešto što ne preti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego preti stabilnosti Balkana

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović smatra da se u regionu osećaju snažne refleksije određenih "globalnih političkih poremećaja" i da su ti poremećaji doveli do ponovnog buđenja, kako je rekao, "nekih retrogradnih političkih ideja".

Ðukanović je u Njujorku, posle neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, ocenio da su te retrogradne politričke ideje uglavnom inspirisane prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih, nacionalno i verski homogenih država.

„Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svedoče gubici koje smo imali na prostoru ex Jugoslavije ranih 90-ih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovetnih današnjim idejama“, rekao je Ðukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da je ukazao da je to nešto što ne preti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego preti stabilnosti Balkana, a samim tim, prema njegovoj oceni, ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao zajedničkog doma.

„Čini mi se da su svi sagovornici veoma dobro razumeli ta upozorenja. Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu“, rekao je Ðukanović.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.