U ČIJEM JE VLASNIŠTVU CETINJSKI MANASTIR?
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter

INICIJATIVA

U ČIJEM JE VLASNIŠTVU CETINJSKI MANASTIR?

Dodao je da ako se ona i donese neće proizvesti nikave pravne posledice. Adžić i Šoć su zajednički apelovali na smirivanje tenzija.

Objavljeno:

Dan uoči sednice, pravnik i publicista Novak Adžić smatra da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri preda Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu nepriznatoj CPC, a advokat i član pravnog saveta Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) Dragan Šoć poručuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

"U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom", kaže Šoć.

Dodao je da ako se ona i donese neće proizvesti nikave pravne posledice. Adžić i Šoć su zajednički apelovali na smirivanje tenzija.

Adžić je, naime, gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se zalaže da cetinjski parlament u zakonskoj proceduri odluči o davanju Cetinjskog manastira na upotrebu CPC. Ne znam kako će se to odvijati.

Ja sam za smirivane tenzija i institucionalno i političko rešavanje problema ali isto tako i za poštovanja ljudskih prava i sloboda obespravljenih nacionalnih crnogoraca koji su ugroženi u svojoj državi aktuelnom politikom koja negira fundamentalni državni i nacionalni identitet", naveo je Adžić, koji je rekao da je učestvovao na cetinjskim protestima protiv ustoličenja mitropolita crnogorskom primorskog Joanikija u tom manastiru.

Da je pravni savetnik Prestonice Cetinje, Šoć bi im, kazao je, rekao da inicijativu uvrste na dnevni red ako je ona u saglasnosti sa Statutom Prestonice.

Građani, kako ističe, zaslužuju odgovor iporucuje da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

"U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno-pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese ona neće proizvesti nikave pravne posledice i od toga nemam zebnje", kazao je Šoć.

Upozorio je da takva odluka može da pošalje poruku koja bi mogla da podgreje postojeće podele i tencije i usmeri ih u pravcu koji, kako je kazao, niko ne želi.

"Odbornici Cetinja da shvate da imaju ozbiljnu odgovornost a onima koji huškaju na nezakonito i protivpravno ponašanje a kunu se u vladavinu prava, u evropske vrednosti poručujem da to ne rade jer su i oni stanovnici države i ne zovu đavola jer se on može pojaviti. Ja ga ne želim. Da ga niko ne želi ne bi manipulisao osećanjima ni Srba ni Crnogoraca ni Albanaca ni Bošnjaka, a toga u Crnoj Gori ima i više nego je potrebno", naveo je.

Za Adžića bi ispravna formulacija bila "davanje na korišćenje CPC". To smatra legalnim i legitimnim jer je, kako dodaje, cetinjska Opština vlasnik Cetinjskog manastira i danas.

"On je bio svojina države a crkva ga je koristila za svoje potrebe. Dobio je određenu zemlju ali samo kao manastir. Nikada nije bio svojina Crnogorske pravoslavne crkve a još manje Mitropolije crnogorsko-primoske koja je usanovljena 1929.", tvrdi Adžić.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media