RAZBUKTAVAJU SE POŽARI U CRNOJ GORI: Najkritičnije je u Nacionalnim parkovima
Požar na Durmitoru, Foto: Printscreen/RINA

situacija je ozbiljna

RAZBUKTAVAJU SE POŽARI U CRNOJ GORI: Najkritičnije je u Nacionalnim parkovima

Situacija je toliko ozbiljna da su iz uprave Nacionalnih parkova upozorili turiste da je svaki rafting Tarom opasan, zbog nagorelog drveća koje se survava u kanjon

Objavljeno: 23:04h

Razbuktavaju se požari u Crnoj Gori. Gori na bezbroj mesta, a stanje je najteže na području Nacionalnog parka Durmitor, gde se vatra spušta i u kanjon Tare.

Situacija je toliko ozbiljna da su iz uprave Nacionalnih parkova upozorili turiste da je svaki rafting Tarom opasan, zbog nagorelog drveća koje se survava u kanjon.

- Ujutro je Žabljak bio obavijen gustim dimom iz kanjona reke Tare, ali su vesti sa terena nešto vedrije. Naša inicijativa je urodila plodom. Piloti su dobili cisternu sa gorivom u neposrednoj blizini svojih aktivnosti. Vreme koje su ranije trošili na let do Podgorice i nazad, sada će koristiti za aktivno gašenje požara. Očekujemo stavljanje pod kontrolu vatrene stihije i danas - sutra potpuno gašenje požara - saopšteno je iz Durmitorske inicijative.

Durmitor
foto: Printscreen/Facebook

Iz Nacionalnih parkova su saopštili da je ugašen požar koji se pojavio na području NP Biogradska gora. Međutim, na području Prestonice Cetinje, izbila je vatra visoko u Nacionalnom parku Lovćen. Tu je bilo najteže.

- Taman što ugasimo, negde se rasplamsa. To sve ukazuje da je požar možda podmetnut - saopšteno je iz Službe spasavanja na Cetinju, čiji je načelnik Miloš Ćećanović, kazao da je u jednoj od intervencija povređen pripadnik Službe zaštite i spasavanja Dejan Vukadinović.

- Upravo ga u cetinjskoj bolnici pripremaju za transport u Klinički centar Crne Gore gde će biti obavljena neophodna snimanja.

On je dodao da je situacija zasada stabilna u Donjim Ulićima gde su odbranjene kuće i crkva, i Kobiljem Dolu gde je izbio novi požar, za koji se sumnja da je podmetnut. Odbranjene su i kuće u Ublima Čevskim, a u ponedeljak je u toku bila odbrana kuća u još nekoliko sela u okolini Cetinja.

NAGRADA

Prestonica Cetinje nagradiće sa po 200 evra pripadnike Službe zaštite i spasavanja koji već danima gase brojne požare na teritoriji opštine. Ovo je kazao gradonačelnik Aleksandar Kašćelan posle obilaska vatrogasaca u Katunskoj nahiji, gde je gašeno nekoliko požara uz pomoć Vojske Crne Gore sa dva helikoptera i jednim avionom Direktorata za zaštitu i spasavanje.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.