GORI DURMITOR, HELIKOPTER GASI POŽAR! Preti da se proširi ka kanjonu reke Tare!
Helikopter, Foto: Facebook printscreen

strašno

GORI DURMITOR, HELIKOPTER GASI POŽAR! Preti da se proširi ka kanjonu reke Tare!

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji, prenose podgoričke ''Vijesti''

Objavljeno:

Požar u crnogorskom Nacionalnom parku Durmitor koji je pre nekoliko dana zahvatio područje Parka sa pljevaljske strane iz pravca planine Bunetine, širi se ka kanjonu reke Tare ka Zlodolu.

U ovom trenutku angažovan je helikopter Vojske Crne Gore koji iz vazduha gasi opožarene lokacije u tom delu parka.

Kako je saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore (JP NPCG), na terenu su već danima angažovani nadzornici Službe zaštite NP Durmitor, kao i vatrogasna služba opštine Pljevlja koji čine sve da vatrena stihija ne zahvati šire područje.

Zbog nepristupačnosti terena i jakog vetra, požar je jedino moguće gasiti iz vazduha i druga opcija ne postoji, prenose podgoričke ''Vijesti''.

- JP NPCG je u stalnoj komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore, kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova i Vojskom Crne Gore čije su raspoložive snage, imajući u vidu veliki broj požara na čitavoj teritoriji Crne Gore, juče bile angažovane na Durmitoru - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava pojava požara sa jugozapadne strane Međeda, o čemu je odmah obaveštena opštinska vatrogasna služba Žabljaka. Angažovan je helikopter kako bi se na mesto požara prevezli vatrogasci.

Gori suva planinska trava busika i veoma je opasno gasiti požar sa zemlje zbog strmih planinskih strana i nagiba, pa je neophodna asistencija gašenja požara iz vazduha.

Požar se pojavio sa planinarske staze od Previje prema Cerovom bogazu i postoji indicija da je podmetnut, prenose ''Vijesti''.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.