TUGA! Preminuo Danijel Vincek
Botaničar Danijel Vincek, Foto: Tv Sat / Youtube

loša vest

TUGA! Preminuo Danijel Vincek

Vincek je rođen 7.juna 1926. godine u Zagrebu, gde je završio gimnazijsko školovanje.

Objavljeno:

Botaničar Danijel Vincek umro je u Kolašinu, u 96. godini, prenele su Podgoričke "Vijesti". Vincekova naučna dostignuđa priznata su na međunarodnom nivou.

Osnivač je Botaničke bašte u Kolašinu, koja je bila mjesto okupljanja naučnika, ljubitelja prirode i turista iz cijelog svijeta.

Vincek je rođen 7.juna 1926. godine u Zagrebu, gde je završio gimnazijsko školovanje.

U tom gradu, kako je pričao, postao je i iskreni „skojevac“, a kasnije i borac Zagorskog odreda.

Karijeru uspješnog privrednika gradio je po završetku rata, a 1960. godine došao je u tadašnji Titograd, gdje je radio, između ostalog, i u preduzeću Industrija-import.

U Kolašin, u kojem je ostao do svoje smrti, došao je 1988. godine, kada je i osnovao Botaničku baštu.

Danijel Vincek danas je sahranjen na Gradskom groblju u Kolašinu.

Govorio je da svoj dug život duguje upravo boravku u prirodi. Rođen je u Zagrebu 1926. godine, bio je cenjen prvo u celoj bivšoj Jugoslaviji, a zatim i u celom svetu. Jedno vreme živeo je u Beogradu, a pre 33 godine napravio je čuvenu Botaničku baštu u Kolašinu. Prirodnjaci iz celog sveta su dolazili da vide njegovu impresivnu zbirku od 512 biljaka. Odbio je i šestocifrene ponude za prodaju bašte. Njegovu baštu posetilo je 150.000 ljudi.

U svojoj porodičnoj kući u Dulovinama, okružen stotinama vrsta trava, kojima je posvetio život, zastalo je srce ovog osobenog naučnika, pedagoga i pokretača. U Crnoj Gori ljudi ga opisuju kao čoveka velikog duha, koji je i u desetoj deceniji skijao, bio ekološki aktivan i zagovarao zdrav život u prirodi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.