VOZILA IZ CRNE GORE OD 2. AVGUSTA BEZ ZELENOG KARTONA U ZEMLJE ČLANICE EU: Sa Srbijom taj režim već uspostavljen!
Granica, Foto: Printscreen Youtube

važno

VOZILA IZ CRNE GORE OD 2. AVGUSTA BEZ ZELENOG KARTONA U ZEMLJE ČLANICE EU: Sa Srbijom taj režim već uspostavljen!

EK je verifikovala odluku od 30. juna, pa će se ona primenjivati od 2. avgusta

Objavljeno:

Vlasnici vozila iz Crne Gore od 2. avgusta će moći da putuju u zemlje članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku, Island, Andoru, Švajcarsku sa Lihtenštajnom i Bosnu i Hercegovinu (BiH) bez obaveznog zelenog kartona.

Iz Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG) saopšteno je da je ta zemlja u septembru prošle godine postala član takozvanog Podsistema registarskih oznaka Sistema zelene karte odlukom Generalne skupštine Saveta biroa iz Brisela, izveštava MINA.

NBOCG je tim povodom potpisao multilateralni sporazum sa 34 biroa država članica Podsistema, te se stekao uslov da Evropska komisija (EK) verifikuje tu odluku. EK je verifikovala odluku od 30. juna, pa će se ona primenjivati od 2. avgusta.

Kako se navodi, na taj način ukida se obaveza provere osiguranja – zelenog kartona za sva vozila sa crnogorskim registarskim oznakama od zvaničnih organa na granicama Evropskog ekonomskog prostora (EEA), kao i Bosne i Hercegovine.

Inače, režim bez zelenih kartona već je ranije uspostavljen u međusobnom saobraćaju sa Republikom Srbijom.

Za putovanje u preostale zemlje članice Sistema zelene karte koje nisu u takozvanom Podsistemu registarskih oznaka, kao što su Albanija, Severna Makedonija, Turska, Belorusija, Rusija, Ukrajina, Moldavija, Tunis, Maroko, Azerbejdžan, Iran i Izrael vozilima sa crnogorskim registarskim oznakama i dalje će biti potreban zeleni karton kao dokaz o osiguranju i njega će kontrolisati nadležni organi tih zemalja.

Recipročno, isto pravilo važi i za ulazak vozila registarskih oznaka država članica Podsistema na teritoriju Crne Gore gde predmet kontrole neće biti zeleni karton kao dokaz o osiguranju, dok će za vozila registarskih oznaka zemalja koje nijesu članice Podsistema pri ulasku u Crnu Goru i dalje biti potreban zeleni karton, te će ga kontrolisati nadležni organi Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Bonus video:

01:12

BOŠKO JAKŠIĆ U USIJANJU DANA O PREKRAJANJU GRANICA NA BALKANU

(Espreso / Mina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.