OVAKVU KRIZU CRNA GORA JOŠ NIJE VIDELA: Opšti HAOS, Medojević poziva na BOJKOT premijera
Crna Gora, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

OVAKVU KRIZU CRNA GORA JOŠ NIJE VIDELA: Opšti HAOS, Medojević poziva na BOJKOT premijera

Potrebno je, smatra Medojević, odmah otpočeti razgovore unutar parlamentarne većine za smenu ove vlade i formiranje nove sa novim premijerom.

Objavljeno:

Današnje glasanje o opozivu ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore pokazaće razmere krize aktulne vlade premijera Zdravka Krivokapića i, dok lider PzP, članice DF-a Nebojša Medojević poziva na bojkot predsednika vlade, deo medija spekuliše da je aktuelni premijer "već bivši" i da je već izvesno da će ga zameniti predsednik Demosa Miodrag Lekić.

Nakon jučerašnje sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o zahtevu Krivokapića o opozivu ministra Leposavića zbog izjave o Srebrenici i teških optužbi iznetih na račun poslanika da su "politički lidemeri, nemoralni i lažljivi", Medojević poziva na bojkot premijera.

Medojević je, kako je preneo portal RTCG pozvao sve poslaničke klubove da bojkotuju predstojeći "Premijerski sat" i da ne postavljaju pitanja osobi koja, kako kaže, ne poštuje arlament i Ustav države.

Potrebno je, smatra Medojević, odmah otpočeti razgovore unutar parlamentarne većine za smenu ove vlade i formiranje nove sa novim premijerom.

"Krivokapić se već povezao sa kriminalnim i švercerskim strukturama bivšeg režima i najverovatnije počeo da uzima tal od šverca. On je pokazao veoma opasne crte karaktera, i postaje pretnja demokratiji i ustavnom poretku. Samovolja, nepoštovanje Ustava i zakona, tolerisanje šverca i pokušaji tajne rasprodaje preostalih državnih resursa, ( EPCG) pretvara ga u opasnu pretnju vitalnim nacionalnim interesima. Najveća odgovornost za moguće tragične posledice nastavka vladanja zemljom od ovog opasnog i nepredvidivog premijera biće na Bečiću i Abazoviću", sapštio je Medojević.

Kako je naglasio, u ovom teškom istorijskom trenutku, svoj deo odgovornosti za izbor i sudbinu ove nedemokratske i antireformske vlade, treba da preuzme i Crkva koja je imala ključnu ulogu za postavljanje Krivokapića na čelo izborne liste Za budućnost Crne Gore i za mandatara.

"Niko sad ne može da se skriva od odgovornosti. Opasni eksperiment je postao pretnja vitalnim interesima i naroda i države i Crkve. Siguran sam da će već sutra i ključne zapadne Ambasade imati konsultacije sa svojim vladama i da će tražiti redefinisanje pozicija prema Krivokapiću koji postaje generator političke krize i nestabilnosti...", naveo je, između ostalog Medojević.

Podgorički portal Borba piše da su predstavnici parlamentarne većine već započeli neformalne razgovore oko rešavanja političke krize izazvane povlačenjem podrške Krivokapiću.

Pozivajući se na više izvora, portal piše da će ti razgovori narednih dana biti intenzivirani u pravcu konkretizacije budućeg delovanja i nova kadrovska kombinatorika.

"Premijer Zdravko Krivokapić je već sada bivši, a njega bi mogao da zameni Miodrag Lekić, jedan od lidera koalicije 'Mir je naša nacija' (Alekse Bečića)", piše Borba.

Lekić bi, kažu, imao puni mandat za sastav nove vlade u koju bi ušli svi lideri parlamentarne većine.

Lekić, koji bio ambasador SRJ u Rimu, je, tvrdi portal, prihvatljiv za sve poslaničke klubove parlamentarne većine.

"Ukoliko Lekić bude izabran, što je gotovo izvesno, koalicija 'Mir je naša nacija' dobila bi i drugu važnu funkciju u državi jer je Aleksa Bečić, lider Demokrata na čelu Skupštine.

Samim tim pale bi u vodu lažne optužbe, kako navode, DPS-a, koncerna Vijesti i Zdravka Krivokapića da se DF bori za fotelje, jer bi posle mesta predsednika Skupštine i drugu funkciju prepustili koaliciji Mir je naša nacija s ciljem da se razmontira bivši režim.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.