AKO ŽELITE NEKRETNINU NA MORU, SADA JE PRAVO VREME ZA TO! Cene drastično pale, stanovi i za 600 evra po kvadratu
Crna Gora, Foto: Rina

neverovatno

AKO ŽELITE NEKRETNINU NA MORU, SADA JE PRAVO VREME ZA TO! Cene drastično pale, stanovi i za 600 evra po kvadratu

Prema rečima trgovaca nekretninama, oni koji odluče da kupe kuću ili stan u Crnoj Gori u ovom trenutku, uglavnom žele da je izdaju ili reše problem porodičnog letovanja

Objavljeno: 09:41h

Dok su stanovi u Beogradu sve skuplji, jadransko primorje i Podgorica su sve jeftiniji, pokazuju podaci.

Kvadrat u omiljenim srpskim letovalištima u Crnoj gori u poslednjih par meseci jeftiniji je za 11 odsto, pokazuju zvanični podaci. To znači da se cena kvadrata kreće oko 1.300 evra, dok se može pronaći i za svega 600 evra!

Kao razlog za ovakvu situaciju navodi se to što je stambena gradnja u Crnoj gori usporena, što je gotovo prepolovilo prodaju, kažu agenti za nekretnine za MONDO.

I NOVI SAD SKUPLJI?

Stanovi su jeftiniji u gradovima koji nisu na obali, pa tako kvadrat u novogradnji u Podgorici u proseku košta 1.100 evra, a raspon cena se kreće od 850 do 1.600 evra. Na primorju to oko 900 do 1.359 eura, kažu za MONDO agenti firme za nekretnine koji se bave prodajom stanova u Srbiji i regionu.

“Kada se uporedi cena stanova u Crnoj Gori sa onom u Srbiji, može se reći da je cena stanova u novogradnji u glavnom gradu Crne Gore znatno jeftinija u ovom trenutku. Prosečna cena je 1.741 evra po kvadratu, što je jeftinije ne samo od Beograda, nego i od Novog Sada. I cene stanova na crnogorskom primorju su najčešće ispod cene stanova u Beogradu, kada se gleda u proseku", kaže Milan Veljković, agent za nekretnine.

KAKVA JE TRENUTNA PONUDA?

Najviše para morali biste da izdvojite da kupite stan u Budvi ili Tivtu, dok je najjeftiniji Nikšić sa cenom kvadrata od oko 600 evra, kažu iz agencije.

"Trenutno, u ponudi je stan u Tivtu od 50 kvadrata, po ceni od 80.000 evra. Nalazi se na 10 minuta hoda od centra grada, a uz manje renoviranje je brzo useljiv. Za 65.000 evra u ponudi je već renoviran stan u Igalu, od 60 kvadrata. Jednoiposoban stan u Tivtu od 45 kvadrata, u prodaji je po ceni od oko 70.000 evra, dok u Budvi može da se kupi stan od 80 kvadrata za 120.000 evra", kažu iz agencije.

KUPUJU STANOVE DA UŠTEDE

Prema rečima trgovaca nekretninama, oni koji odluče da kupe kuću ili stan u Crnoj Gori u ovom trenutku, uglavnom žele da je izdaju ili reše problem porodičnog letovanja.

"Bolje da letujete u prostoru koji je vaš, nego po hotelima, u kojima se morate prilagoditi pravilima i drugim gostima, a sve to skupo platiti. Zavisno od toga u kom primorskom gradu želite da imate stan ili kuću i koliko udaljenu od plaže, ovakva investicija se isplati na duže", kaže agent.

IMA I LUKSUZA

Kako kaže Milan Veljković za MONDO, za veći novac, odnosno oko 180.000 evra, na prodaju je petosobni stan u Herceg Novom ili Kotoru, koji ima 185 kvadrata i četiri kupatila. Takvi objekti često se uzimaju i za izdavanje, kaže Veljković.

"Naravno, ima i luksuznijih stanova koji koštaju i do 800.000 evra za samo 1oo kvadrata. U pitanju je Porto Montenegro i Luštica bej. U ovim luksuznim naseljima jedan kvadrat košta oko 4.000 evra. Na sličnim mestima vile koštaju i 6.000 do 8.000 evra po kvadratu, što je recimo cena po kojoj se prodaju luksuzni stanovi u Beogradu na vodi", kaže Veljković.

Ovakav luksuz uglavnom znači da su korišćeni najbolji mogući materijali, da se na uređenju lokacije stana ili kuće nije štedelo, da je komšiluk "po meri". U takvom kraju obično žive sportisti, muzičke zvezde, biznismeni, ali i bogati stranci, kažu iz agencije.

Da imate kuću ili stan na moru u Crnoj Gori, vaš problem porodičnog letovanja bio bi trajno rešen. Čak i za provod sa društvom, nije li bolje da letujete u prostoru koji nekome od vas pripada, nego po hotelima, u kojima se morate prilagoditi pravilima kuće i drugim gostima sve to skupo platiti.

Zavisno od toga u kom primorskom gradu želite da imate stan ili kuću i koliko udaljenu od plaže, za kvadratni metar bi trebalo da odvojite između 600 i neverovatnih 8.000 evra.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.