VLADIMIR LEPOSAVIĆ U OKVIRU PREMIJERSKOG SATA: Pitanje Temeljnog ugovora se POLITIZUJE!
Vladimir Leposavić, Foto: Printscreen/Youtube

premijerski sat

VLADIMIR LEPOSAVIĆ U OKVIRU PREMIJERSKOG SATA: Pitanje Temeljnog ugovora se POLITIZUJE!

Dodao je da je Temeljni ugovor dvostran pravni akt, za čije zaključenje je potrebna volja dve strane, a čemu, po prirodi stvari, prethodi proces pregovora

Objavljeno:

Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), čije potpisivanje je premijer Zdravko Krivokapić pokušao da uslovi izborom vladike Joanikiija za mitropolita crnogorsko-primorskog, ponovo se našao u fokusu crnogorske javnosti, a kao tema pokrenuta je danas u Skupštini Crne Gore.

Na sednici u okviru Premijerskog sata, kada i ministri odgovaraju na poslanička pitanja, opozicioni poslanik Liberalne partije Andrija Popović je izjavio da je sinoćnji postupak premijera Krivokapića, kako je rekao, njegova samovolja i da je ponizio Crnu Goru Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je rekao da to "neće komentarisati", jer je on ministar u vladi Krivokapica i da će prepustiti, kako je rekao, nekom ko je prvi među jednakima da svoje stavove objasni i obrazloži.

Leposavić je dodao i da se pitanje Temeljnog ugovora politizuje.

Dodao je da je Temeljni ugovor dvostran pravni akt, za čije zaključenje je potrebna volja dve strane, a čemu, po prirodi stvari, prethodi proces pregovora.

"Ovu odluku u ime vlade donosi njen predsednik, a odluke sprovode ministri. Kada tu odluku budemo imali, onda ću ja kao ministar obavljati svoje dužnosti i obaveze kako treba", rekao je Leposavić.

Poslanik opozicionog SDP Raško Konjević pitao je Leposavića da li je vlada usvojila polazne osnove sa SPC u susret potpisivanju Temeljnog ugovora i koji član vlade je bio ovlašćen da pregovara.

Upitao je i zašto deo javnosti nije upoznat sa sadržajem Temeljnog ugovora i da li je premijer prekršio Ustav, time što odlučuje o potpisivanu ugovora u ime države.

Dodao je da je predsednik crnogorske vlade sinoć boravio u drugoj državi, saopštavajući da je volja naroda Crne Gore da jedan verski poglavar bude izabran za mitropolita.

Rekao je da je tim gestom Krivokapić "srušio građansku i sekularnu Crnu Goru", te upitao odakle mu pravo da određuje kako će crkveno ustrojstvo unutra da se opredeljuje.

"On mora da vodi računa o Ustavu, a on ga je prekršio", zaključio je Konjević.

Ovim povodom oglasio se i lider Pokreta za promjene, članice vladajućeg Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, komentarišući sinoćnji "iznenadni put premijera u Beograd", gde je trebalo da potpiše Temeljni ugovor.

Medojević tvrdi da je Krivokapić dobio jasan zadatak da odvoji pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, i to po ukrajinskom scenariju.

"Jedna strana agentura stoji iza ovog trećerazrednog diletantskog pokušaja. Možda će sendvičari i botovi NVO Ne damo Crnu Goru, sada shvatiti za koje su male pare prodali svoju Crkvu. I da sam ja sve u pravu. Ispadoh ja mnogo veći vernik SPC od Krivokapića, kandidata Crkve za premijera", naveo je Medojević.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.