DRAMA NA NEBU IZNAD BELORUSIJE: Lukašenko hitno izdao NAREĐENJE
Foto: Profimedia

AU

DRAMA NA NEBU IZNAD BELORUSIJE: Lukašenko hitno izdao NAREĐENJE

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion Rajanera do aerodrome u Minsku

Objavljeno:

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio je danas prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije Rajaner u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion Rajanera do aerodrome u Minsku.

Protaševiča, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon današnjeg sletanja na aerodrom u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala Nekstia Telegram, označenog kao eskstremistu u Belorusiji.

Protaševič je putovao avionom kompanije Rajaner iz Atine u Vilnjus, letelica je prinudno aterirala u Minsk zbog navodne dojave o bombi, ali specijalne službe nisu otkrile eksplozivnu napravu, preneo je ranije TAS S.

Međutim, predstavnica Litvanskih aerodrome Lina Beisien izjavila je danas da je avion prinudno sleteo zbog konflikta između jednog putnika i člana posade i dodala da litvanska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije imala informacije o bombi u letelici.

Vrhovni sud Belorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal Nekstia Telegram kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju.

U februaru ove godine Belorusija je uputila Poljskoj zahtev za izručenje Putila i Protaševiča, a služba državne bezbednosti ih je stavila na listu lica uključenih u terorističke aktivnosti.

Prema beloruskim zakonima, Putilo i Protaševič bi mogli da budu osuđeni na zatvorske kazne do 15 godina.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.