ĐUKANOVIĆ I PAHOR O GORUĆIM TEMAMA: Razgovarali o saradnji i budućnosti regiona u EU!
Milo Đukanović, Borut Pahor, Foto: Printscreen/Youtube

sastanak

ĐUKANOVIĆ I PAHOR O GORUĆIM TEMAMA: Razgovarali o saradnji i budućnosti regiona u EU!

Pahor je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao dva sata, da ceni stavove crnogorskog predsednika, ali i da se u nekim razilaze

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Đjukanović ugostio je danas u Podgorici Boruta Pahora na, kako je rekao, inicijativu slovenačkog predsednika da porazgovaraju o nekim pitanjima koja se tiču regionalne saradnje i evropske perspektive regiona Zapadnog Balkana.

U izjavi nakon razgovora dvojice predsednika, Đukanović je podsetio da Slovenija uskoro započinje svoje predsedavanje EU, što je, kako je rekao, dodatan motiv ovog susreta.

Pahor je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao dva sata, da ceni stavove crnogorskog predsednika, ali i da se u nekim razilaze, što je, kazao je, "karakteristično za dva dobra stara prijatelja koja izuzetno poznaju temu o kojoj raspravljaju, koja je toliko kompleksna i koja toliko priziva rešenja koja će biti u korist mira i stabilnosti, evropske perspektive i celog Zapadnog Balkana".

Dodao je da će 17. maja kao inicijator i domaćin voditi konferenciju na Brdu kod Kranja koja će istovremeno obeležiti 10. godišnjicu te najvažnije političke inicijative na području Zapadnog Balkana iz koje je proizašao i Berlinski proces.

U susret preuzimanja predsedavanjem Savetom EU, Pahor je ocenio da je došlo do, kako je kazao, "nekog zastoja privrženosti proširenja EU" od EU i sa strane država kandidata Zapadnog Balkana.

Njegov zadatak je, istakao je, da sa predsednicima država od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije nađe možda neke svežije ideje o tome kako da istovremeno i uzajamno, jedni sa drugima, EU i države Zapadnog Balkana, nađu neku novu osvežavajuću, obnovljenu strategiju bržeg proširenja EU na sve države Zapdnog Balkana kako "ne bi umesto vere u skoro članstvo u EU, te države odnosno ti narodi, njihove vođe, razmišljali o opasnim alternativama".

Ocenio je da to nije lak zadatak i da se sa Đukanovićem saglasio da je "to veoma kompleksan zadatak".

"Ali ko će se uhvatiti u koštac sa tim zadatkom ako ne mi, koji te običaje, te kulture, narode i tu kompleksnost najbolje poznajemo....", rekao je Pahor.

Zato je, dodao je, i došao u Podgoricu.

"I to ćemo pokušati, ako se već budemo dokopali neke svežije ideje, uzećemo u obzir i za vreme slovenačkog predsedavanja Savetom EU koji će sigurno jednu od tema u agendi imati i Zapadni Balkan..", rekao je Pahor.

Istakao je da nakon 10 godina vođenja procesa na Brdu jeste da je sada "jedno posebno osetljivo vreme", kada se, kako je rekao, "ne možemo razići sa tog sastanka, a da ne damo proširenju EU na taj deo Evrope neku novu dinamiku".

Sa Đukanovićem je, naveo je, razgovarao gde postoje mogućnosti da se dođe do te dinamike, kako i na koji način, da uzajamno veruju da je to realna mogućnost za sve države Zapadnog Balkana, a posebno za one koje će još više ubrzati proces pristupanja.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.