U AVGUSTU ĆE SE ZNATI da li postoje komercijalne rezerve nafte u Crnoj Gori
Nafta, Foto: Profimedia

IŠČEKIVANJE

U AVGUSTU ĆE SE ZNATI da li postoje komercijalne rezerve nafte u Crnoj Gori

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci.

Objavljeno:

Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Predstavnici tog resora se nadaju da će tako biti do kraja bušenja koje će, kako je najavljeno, trajati još pet meseci.

“Bušenje se odvija prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, precizirali su u ministarstvu za Dnevne novine.

Postrojenje Topaz Driler, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

U Ministarstvu kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet meseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajnih rezervi ugljovodnika.

“Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vreme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su u ministarstvu.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eniju i Novateku, sa kojim je vlada pre pet godina potpisala ugovor.

Aktuelni premijer Zdravko Krivokapić rekao je, prilikom nedavnog premijerskog sata, da je taj ugovor retko dobra odluka prethodne vlasti, piše list.

Prva potraga za naftom i gasom realizuje se na 28 kilometara od obale, dok se bušenje odvija na dubini od 6.525 metara.

Druga istražna bušotina, kako je ranije saopšteno iz Uprave za ugljovodnike, biće na oko 18 kilometara od obale i realizovaće se na dubini od 1.500 metara.

Bonus video:

09:05

IGOR MILOJEVIĆ ZA ESPRESO

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.