ODSTUPAO OD ZVANIČNIH STAVOVA VLADE: Predlog za opoziv Vladimira Leposavića stigao u PARLAMENT!
Vladimir Leposavić, Foto: Printscreen/Youtube

ZBOG IZJAVE O SREBRENICI

ODSTUPAO OD ZVANIČNIH STAVOVA VLADE: Predlog za opoziv Vladimira Leposavića stigao u PARLAMENT!

Navodi se da je Leposavić parlamentu na pitanje o događajima u Srebrenici, "relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju"

Objavljeno: 16:28h

Predlog crnogorske vlade za opoziv ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog izjave o Srebrenici, stigao je u parlament.

U obrazloženju se navodi da je Leposavić za 120 dana na ministarskoj poziciji u svom javnom delovanju "u velikoj meri odstupao od zvaničnih stavova vlade" i sporazuma koji su potpisali predstavnik Koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, predstavnik Koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i predstavnik Koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović.

Taj sporazum, navodi se, predviđa da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi međunarodno preuzete obaveze, potpuno i posvećno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

"Uvažavanje odluka međunarodnih sudskih institucija od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva Evropska unija", navedeno je u predlogu za razrešenje koje je potpisao premijer Zdravko Krivokapić.

Navodi se da je Leposavić parlamentu na pitanje o događajima u Srebrenici, "relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao delo genocida".

Dodaje se da je Leposavić tim činom narušio obavezu Crne Gore proisteklu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Crne Gore) kojim se Cma Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Takvim činom se, kako je istaknuto u dokumentu, doprinosi porastu međuetničkih tenzija u Cmoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode.

"To je nedopustivo jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu", navedeno je, između ostalog, u predlogu za razrešenje.

Sudeći prema do sada iznetim stavovima stranaka vladajućeg Demokratskog fronta i članica Koalicije za budućnost Crne Gore, one neće podržati ovaj Krivokapićev predlog, pa je smena ministra Leposavića moguća uz podršku najuticajnije opozicione DPS Mila Đukanovića.

Bonus video:

04:29

NEMANJA JE NAJBOLJI KUVAR NA BRODU! Otkrio nam je tajnu svoje kuhinje i šta to njegovu hranu čini ukusnom!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.