KLJUČNI PROBLEMI U CRNOJ GORI: Izveštaj Stejt Departmenta!
Milo Đukanović, Foto: printscreen

šta se to dešava u crnoj gori?

KLJUČNI PROBLEMI U CRNOJ GORI: Izveštaj Stejt Departmenta!

Kao i na prethodnim izborima, nezavisni posmatrači otkrili su da je DPS stekao neprikladnu prednost raznim oblicima zloupotrebe položaja i državnih resursa...

Objavljeno: 10:56h

Korupcija, nepoverenje građana u državne institucije, vladin uticaj na policiju, ključni su problemi u Crnoj Gori navedeni u izveštaju Stejt departmenta o poštovanju ljudskih prava za prošlu godinu, kada je na vlasti bila DPS aktuelnog predsednika Mila Đukanovića.

Zvaničnici se, ukazuje se u izveštaju, često nekažnjeno bave korupcijom, a javnost je korupciju u zapošljavanju zasnovanoj na ličnim odnosima ili političkoj pripadnosti smatrala endemskom u vladi i javnom sektoru na lokalnom i nacionalnom nivou.

Navodi se da su korupcija i nepoverenje javnosti u vladine institucije bili glavni problemi na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, koji su, ukazuje se, održani u visoko polarizovanom okružnju oko pitanja religije i nacionalnog identiteta.

- ODIHR je objavio da su izbori u celini bili transparentni i efikasni, ali je naglasio da je vladajuća stranka stekla neprimerenu prednost zloupotrebom položaja i državnih resursa i dominantnim medijskim izveštavanjem.

Bivša vlast DPS je, kažu, često mešala službene i stranačke prioritete, a bilo je izveštaja da je vlada plaćanjem javnog oglašavanja selektivno podržavala medije koji joj nude odgovarajuću pokrivenost, dok je, dodaju, tokom kampanje bila "zamagljena" granica između države i vladajuće stranke.

- Kao i na prethodnim izborima, nezavisni posmatrači otkrili su da je DPS stekao neprikladnu prednost raznim oblicima zloupotrebe položaja i državnih resursa..., stoji u izveštaju.

Konstatuju da su uprkos tome većinu mesta u parlamentu prvi put posle 30 godina osvojile do tada opozicione stranke.

- Nevladine organizacije prijavile su da je nekoliko policajaca, za koje je utvrđeno da su odgovorni za kršenje pravila službe, uključujući prekomernu upotrebu sile, ostalo na dužnosti, stoji u izveštaju.

Ukazuje se da je tokom junskih protesta policija povremeno upotrebljavala prekomernu silu kada je privodila demonstrante i da je tadašnja opozicija osudila policijsku brutalnost uz tvrdnju da se zemlja kreće od autokratije do nasilne diktature.

- Prema podacima Srpske pravoslavne crkve, više od 100 duhovnika širom zemlje pozvano je na saslušanje, uhapšeno ili kažnjeno zbog kršenja preventivnih zdravstvenih mera. Među tim sveštenicima bio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je u više navrata pozivan na saslušanje u periodu od aprila do juna. Tokom junskog ispitivanja, 82-godišnji mitropolit zadržan je u pritvoru šest sati, iako je tužilac odobrio njegovo puštanje nakon dva sata, konstatuje Stejt department.

Kada je reč o pravosuđu, Stejt dipartment navodi ocene pojedinih NVO, međunarodnih organizacija i pravnih eksperata da su "politički pritisak, korupcija i nepotizam uticali na tužioce i sudije", prenele su podgoričke Vijesti.

Ukazuje se i da je bilo verodostojnih navoda da je država pokušala da zloupotrebi međunarodne alate za sprovođenje zakona u politički motivisane svrhe kao odmazdu nad određenim pojedincima koji se nalaze van zemlje.

Izveštaj se bavi i biznismenom Duškom Kneževićem za kojim je Crna Gora raspisala međunarodnu poternicu, koja je kasnije ukinuta.

Pominje se i ukidanje poternice protiv britansko-izraelskog političkog savetnika Arona Šaviva, koji je optužen za pomaganje, kako se navodi, navodnom pokušaju puča 2016. godine u zemlji za koju je utvrđeno da je predstavljala zloupotrebu procesa i da je bila politički motivisana.

Konstatuje se i da su pojedine nevladine i međunarodne organizacije i pravni eksperti ocenili da su politički pritisak, korupcija i nepotizam uticali na tužioce i sudije.

Ukazuje se i da je GRECO opisao kao alarmantan nedostatak napretka u sastavu i nezavisnosti Sudskog saveta, tela zaduženog za održavanje nezavisnosti i autonomije sudova.

Bonus video:

04:50

SRBIJA IMA NOVU ZVEZDU! Zove se Kristijan, ima 24 godine, radi u GRADSKOJ ČISTOĆI, a peva... UBIJA!!!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.