AFERA U NAJAVI: Nabavljeni "novi" respiratori, ne radi ih više pola!
Foto: Profimedia

KORONA U CRNOJ GORI

AFERA U NAJAVI: Nabavljeni "novi" respiratori, ne radi ih više pola!

Prema nezvaničnim informacijama iz KC, postoje i indicije da su neispravni aparati već korišteni, iako su u Crnu Goru dopremljeni kao novi

Objavljeno:

Od 33 respiratora u Kliničkom centru Crne Gore, koji su kupljeni 1. aprila prošle godine, više od polovine ne radi, prenose “Vijesti”.

To je zvanično potvrdila direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

Radulovićeva je redakciji podgoričkih "Vijesti" rekla da je van funkcije 17 aparata za mehaničku ventilaciju iz te ture opredijeljenih za KC, a da jednog uopšte nema.

Postavlja se pitanje koliko je država oštećena u tom poslu, jer su plaćeni u proseku skoro 20.000 evra po komadu.

Prema nezvaničnim informacijama iz KC, postoje i indicije da su neispravni aparati već korišteni, iako su u Crnu Goru dopremljeni kao novi.

Jedan od sagovornika “Vijesti” kazao je da su respiratori “prikazivali logove ranijeg korišćenja”.

“Čim su aparati stigli, shvatili smo da su neupotrebljivi i stari, što se vidi i po greškama koje signaliziraju, a i pločici na kojoj su naznačene godine proizvodnje - 2015. i 2016. Imali smo velike probleme. Recimo, jedan anesteziolog je pacijentu promenio tri respiratora. Nijedan nije radio kako treba”, kazao je “Vijestima” izvor iz KC.

Bivši direktor KC Jevto Eraković je navode o polovnim aparatima nazvao “zlonamernim interpretacijama”.

Pre nego su iz Turske stigli u Crnu Goru, dobar deo respiratora iz te nabavke je prethodno korišćen, ali su plaćeni o ceni novih - prosečno oko 15.600 evra, odnosno 19.300 sa PDV-om, po komadu.

Krizni medicinski štab je 1. aprila 2020. obavestio Vladu i tadašnje Nacionalno koordinaciono telo da je, uz “posredovanje i zalaganje” konzula u Turskoj, obezbeđeno 33 respiratora - 31 ukrajinske marke “Uvent” i dva brazilske marke “Fleksimag”, koji su plaćena 594.557 evra sa PDV-om.

U fakturama i pratećim dopisima nema ni reči o tome da su aparati polovni. Proizvedeni su uglavnom 2015. i 2016, a samo jedan aparat, marke “fleksimag” je proizveden 2019.

Specifično je i to da ukrajinski respiratori nesu kupljeni direktno od proizvođača, već od ovlašćenog zastupnika za Tursku. Reč je o firmi “Erenler Medikal”, koja ima nekoliko alijasa na internetu.

Kako stoji u dopisu Kriznog štaba Vladi i NKT, posrednici u ovoj nabavci su podgoričke firme “Glosarij” i “Urion”.

“Glosarij” je bio logistika za nabavku 30 respiratora, a “Urion” za tri. Kada je ustanovljeno da najmanje 12 od 23 respiratora koji su dodeljeni KC, ne rade, oni su vraćeni firmi “Glosarij” na popravku.

Od 33 kupljena respiratora, 23 su dodeljena KC. Ta ustanova je dio prosledila ostalim bolnicama, a 17 zadržala.

Nijedan od tih 17, tvrde u KC, nije u upotrebi.

Iz “Glosarija” u odgovorima redakciji "Vijesti", ističu da je ta kompanija posredovala u nabavci respiratora nakon što su Ministarstvo zdravlja i KC, uz angažovanje konzularnog predstavništva u Turskoj, pronašli opremu koja je po cenama i tehničkim karakteristikama odgovarala potrebama zdravstvenog sistema Crne Gore.

Sadašnja direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović je na pitanje da li su aparati dodeljeni KC stigli u ustanovu novi ili polovni, i jesu li tokom prethodnih skoro 10 meseci servisirani, ističe da su u prvom krugu posredniku - firmi “Glosarij” na popravku poslali 10 respiratora.

“Vraćeni su navodno popravljeni, ali zbog uočenih grešaka su ponovo povučeni iz upotrebe. Greške su što hardverske prirode, što greške u prethodnom korišćenju, jer aparati nisu mogli da ispunjavaju zadate parametre“, istakla je direktorka KC.

Sa druge strane, tadašnji direktor KC Jevto Eraković, rekao je da je se radi o “različitim zlonamernim interpretacijama”, odgovarajući na pitanje da li je imao informacije da se radi o polovnim aparatima.

“Po našim saznanjima, isporučeni aparati su bili novi, nisu svi proizvedeni u istoj godini, ali su novi, (od čega su 4 aparata demo verzija). Posedovali su sve neophodne sertifikate. Po prijemu respiratora, shodno uobičajenoj proceduri, izvršena je provera rada aparata. Svi aparati su prošli test sa veštačkim plućima i kao takvi bili spremni za upotrebu“, kazao je Eraković.

Ipak, on je potvrdio i da deo aparata ipak nije radio, ali negira da je bilo i moglo doći do ikakve štete po državu.

(Espreso/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.