"POČINJEMO DA BUDEMO RAVNODUŠNI": Crna Gora razmišlja o kompletnom zaključavanju ukoliko se mere ne budu poštovale
Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Dragan Laušević, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GIUSEPPE LAMI

PANDEMIJA

"POČINJEMO DA BUDEMO RAVNODUŠNI": Crna Gora razmišlja o kompletnom zaključavanju ukoliko se mere ne budu poštovale

Država je, rekao je, suočena sa dve situacije. Jedna je porast broja obolelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom

Objavljeno:

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) Dragan Laušević rekao je da su striktno poštovanje zdravstvenih mera ili kompletno zaključavanje države dva načina rešavanja složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Laušević je rekao da se, u cilju pripreme predstojeće turističke sezone, mora posegnuti za jednom od ove dve alternative.

- Meni se čini da je bliža ova alternativa kompletno zaključavanje na određeno vreme, ali ono ne može više da da efekte kao u nekoj ranijoj fazi, a to znači dve tri nedelje. Da bismo dosegli ono vreme koje će nas učiniti konkurentnim na tržištu to mora biti mnogo drastičnije - rekao je Laušević.

On uozorava da su cifre neumoljive što se tiče obolevanja i umiranja. Navodi da zabrinjava i to "što počinjemo da budemo ravnodušni".

Tri su, kaže, mogućnosti.

Jedna je da se pomirimo i da ovo ide svojim tokom. Druga je da se sve ove mere koje su na snazi primenjuju kako treba, a treća je ono što se dešava u Češkoj, a to je kompletno zatvaranje države - rekao je Laušević.

Država je, rekao je, suočena sa dve situacije. Jedna je porast broja obolelih i umrlih. Druga je, ako dođe do zatvaranja, potpuni ekonomski slom.

- Treba napraviti odgovarajući balans. Najbolje bi bilo kad bi bio sankcionisan svako ko krši postojeće mere - rekao je Laušević i dodao da se nema više vremena ako žele da se pripreme za letnju turističku sezonu.

Opcija i zatvaranje kladionica

- Ako krenemo sada sa jednom od ove dve opcije, možemo da oborimo obolevanje. Umiranje nećemo još neko vreme, jer i kad zaustavite obolevanje, zbog kasnijeg efekta, umiranje će se dešavati i dve, tri sedmice nakon toga. Ali može da se obezbedi priprema sezone - rekao je Laušević.

Itekako se, kaže, razmišlja i o zatvaranju kladionica u Crnoj Gori, koje su rizik s epidemiološke tačke gledišta.

Kad su u pitanju škole, kazao je on, rizik je sveden na minimum budući da deca i nastavno osoblje nose zaštitne maske: "Šta se dešava pre dolaska u školu i nakon toga, to je drugo pitanje".

I dalje, kaže on, ostaje mogućnost okupljanja jer deca, nakon izlaska iz škole, počinju da se druže bez maske.

- Nema te države na svetu koja može da onemogući okupljanje učenika. Jedna od alternativa je da se pređe ponovo na online nastavu. Ali to je sad u nadležnosti Ministarstva prosvete - istakao je Laušević.

Prvi kontigent doza pri kraju

Prvi kontigent vakcina koji su dobili je, kaže, pri kraju.

- To znači zdravstveni radnici, štićenici i osoblje domova za stare. Svi koji nameravaju da se vakcinišu sada ili nikada treba da uradimo sve što možemo da na vakcinaciju dođemo neinficirani - rekao je Laušević.

Svako ko planira da se vakciniše, savetuje on, trebalo bi maksimalno da poštuje mere.

- Budimo solidarni, nosimo masku - rekao je.

Bonus video:

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.