KADA SE PRIMI DRUGA DOZA, MORA SE ČEKATI MNOGO DUŽE: Epidemiolog Zoran Vojinović izneo svoje tvrdnje
Vakcinacija/ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

počela imunizacija

KADA SE PRIMI DRUGA DOZA, MORA SE ČEKATI MNOGO DUŽE: Epidemiolog Zoran Vojinović izneo svoje tvrdnje

Moram istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 odsto naše populacije - zaključuje epidemiolog.

Objavljeno:

U Opštoj bolnici Bar počela je vakcinacija. Epidemiolog dr Zoran Vojinović nije optimističan po pitanju trenutne epidemiološke situacije i pored toga što je počela vakcinacija protiv koronavirusa.

- Za stvaranje imuniteta je potrebno mesec do mesec i po nakon primanja druge doze. Ako primate vakcinu danas, drugu dozu za tri nedelje to znači da za stvaranje imuniteta trebamo sačekati do kraja aprila, početka maja. U međuvremenu i dalje nismo zaštićeni od koronavirusa i neophodno je poštovati mere: higijena ruku, distanca i nošenje maski. Moram istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 odsto naše populacije - zaključuje epidemiolog.

- Od Montefarma smo dobili 75 doza ruske vakcine protiv korona virusa – Sputnjik V. Prema ranije napravljenom planu, definisali smo prioritete – ko prvi treba da primi vakcine. To su naravno osobe koje rade u crvenoj kovid zoni: lekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, i vozači, dok onda sledele ostali zaposleni u Opštoj bolnici. Oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju u Opštoj bolnici.

Za sada smo vakcinisali 58 zaposlenih. Očekujemo još doza od ruske vakcine, kao i od kineske vakcine, kazao je dr Vojinović ističući da se preporuke i mere trebaju poštovati i nakon primljene vakcine dok ne dostignemo kolektivni imunitet kako bi sačuvali sopstveno zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko nas.

(Espreso/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.