GORUĆA SITUACIJA: Crnogorski ambasadori padaju jedan po jedan, MILO JE UPRAVO REAGOVAO
Milo Đukanović, Foto: Print Screen Youtube

crna gora

GORUĆA SITUACIJA: Crnogorski ambasadori padaju jedan po jedan, MILO JE UPRAVO REAGOVAO

Podgorica -- Povodom opoziva pojedinih crnogorskih ambasadora, iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića je stiglo saopštenje

Objavljeno:

U njemu se ističe da ambasadori moraju da deluju u skladu sa instrukcijama Ministarstva inostranih poslova.

"Predsednik Crne Gore postavlja i opoziva ambasadore. Ambasador je dužan da deluje u skladu sa instrukcijama Ministarstva vanjskih poslova. Svako nerazumevanje ili nejasnoća u pogledu instrukcije rešava se na relaciji ambasador - MVP, mimo javnosti", piše u saopštenju.

Dodaje se da je "očuvanje ugleda Crne Gore i dostojanstva diplomatske profesije zajednički interes, a deo toga je dogovor predsednika i predstavnika vlade od 26. januara."

"Poštovanje dogovora je odgovornost i obaveza svih strana, a isto tako dužnost predsednika da odluku o opozivu ambasadora donese u skladu sa ustavnim i zakonskim procedurama, i dužnost MVP da na osnovu ispoštovane unutrašnje procedure o tome pravovremeno i valjano obavesti zemlju prijema", kaže se u saopštenju.

Ranije u toku dana je saopšteno da je svim opozvanim ambasadorima onemogućen pristup ambasadama, da prestaje njihovo finansiranje, a stanove mogu da koriste do otkaznog roka, prenele su podgoričke "Vijesti".

Ambasadorima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže Ministarstvo, poput službenih automobila.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u saopštenju podsetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

Vlada je ranije opozvala ambasadore iz Kine Darka Pajovića, Vatikana Miodraga Vlahovića, Bosne i Hercegovine Obrada Stanišića, Italije Sanju Vlahović, Nemačke Veru Kuliš, Srbije Tarzana Miloševića i Ujedinjenih Arapskih Emirata Dušanku Jeknić.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.