BORBA BERANA ZA NACIONALNU I ISTORIJSKU ISTINU: Crna Gora ponosno predstavlja izdanje svog časopisa GLAS HOLMIJE!
Glas Holmije, Foto: Privatna arhiva

časopis koji se bavi važnom temom!

BORBA BERANA ZA NACIONALNU I ISTORIJSKU ISTINU: Crna Gora ponosno predstavlja izdanje svog časopisa GLAS HOLMIJE!

Pre 9. godina nastao je časopis na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu “Glas Holmije“

Objavljeno: 13:47h

O borbi za istorijsku i nacionalnu istinu i o 45.brojeva Glas Holmije razgovarali smo sa glavnim i odgovornim urednikom časopisa “Glas Holmije“ Goranom Kikovićem koji nam je rekao sledeće:

- Prirodno je da jedan ovakav časopis izlazi u Beranama, jer su Vasojevići u svim sferama društvenog života dali nemerljiv doprinos. Iznedrili su mnogo mudrih i pametnih glava, koji su dali veliki doprinos celom Srpskom rodu. Pomenuću samo neke Vasojeviće koji su zadužili Srpski narod za sva vremena: Karađorđe i Karađorđević, Vuk Karadžić, Vojvoda Petar Bojović i mnogi drugi. General dr Luka Kastratović, napisao je knjigu “Doktori nauka iz Vasojevića“ u kojoj je objavio mnogo šlkolovanih i umnih glava koje je dala Limska dolina i Vasojevo pleme - priča Kiković i dodaje:

- Pre 9. godina nastao je časopis na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu “Glas Holmije“. Jedan od razloga njegovog nastanaka bio je da je u Crnoj Gori promenjen posle mnogo godina naziv jezika od Srpskog stvoren je takozvani Crnogorski. Ili kako su profesori upisivali u dnevniku Crn. jezik.

1
foto: Privatna arhiva

- Uvek se govorilo u našim krajevima: “Zbori srpski da cijeli svijet razumije“. Zato mi štampamo časopis na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ćirilica je ugrožena ne samo u Crnoj Gori,u Srbiji u Beogradu se malo piše ćirilicom. Hvala svima koji su nam pomogli na afirmaciji srpske kulturne baštine i i našeg rad na afirmaciji srpske kulture i istorije - završio je Kiković.

Bonus video:

(Espreso/J.Janjić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.