DVA MESECA STARA CRNOGORSKA VLADA: Podgorički Dan izneo ozbiljne KRITIKE!
Zdravko Krivokapić, Foto: Printscreen/Youtube

nisu se nadali ovome

DVA MESECA STARA CRNOGORSKA VLADA: Podgorički Dan izneo ozbiljne KRITIKE!

Objavljeno!

Objavljeno:

Danas je dva meseca rada Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, piše podgorički Dan i navodi da, iako od premijera, potpredsednika i ministara stižu samo dobre najave i poruke o velikom i dobro odrađenom poslu za kratko vreme, analitičari smatraju da izvršna vlast tek treba da se pokaže konkretnim delima.

Kada je 4. decembra prošle godine izabran novi sastav crnogorske vlade, premijer je od svih aktera javne scene i građana tražio da im se da rok od 200 dana da bi pokrenuli točak promena i pokazali se kroz rezultate.

Predsednik Građanske alijanse Boris Raonić za Dan kaže da bi za rad vlade prve ocene trebalo dati nakon 100 dana, ali, ako se uzmu u obzir uslovi u kojima je nova vlada izabrana i situacija u državi izazvana krizom, kako finansijskom, tako i pojavom korona virusa, treba joj dati i 200 dana.

"Nova vlada je dobila mandat nakon što je 75 godina vlast vršila jedna partija, u veoma naelektrisanoj atmosferi dubokih podela, a sastavljena je od ljudi koji su izvan stranaka. U atmosferi velikih očekivanja, ali i epidemije i finansijske krize, veoma je uzak manevarski prostor i zato vlada može da ima opravdanja za skromne rezultate u prva dva meseca", smatra Raonić.

Standard je, kaže, da se za prve ocene da rok od 100 dana, a u ovakvim okolnostima možda bi čak trebalo i više.

Ono što se, kako kaže, već sada može videti kao potencijalni izazov je "transparentnost u radu, kronizam i nepotizam u zapošljavanju i populizam u delovanju".

"Sve te pojave mogu naneti veliku štetu u radu, pa se za njih moraju i te kako spremiti. Pored toga, i kontrola u Skupštini će biti mnogo veća nego što je bila do sada", kazao je Raonić.

On očekuje hitno formiranje timova i kabineta, jer brojni problemi koji nas opterećuju već postaju preveliko breme i odlaganje njihovog rešavanja može ostaviti velike posledice.

Za političkog analitičara Božidara Čolakovića su budžetski deficit, garancije koje pristižu na naplatu, nimalo zavidna ekonomska situacija dodatno otežana pandemijom virusa korona, žestoke kritike povučenih poteza, uglavnom iznuđenih zatečenim-nasleđenim stanjem, kako od opozicionih partija, tako i od stranaka koje su podržale izbor vlade u parlamentu, uz kohabitaciju kao novom u političkom životu, a koja se odvija više kao proceduralna opstrukcija, u najkraćem, slika prva dva meseca mandata vlade.

On tek očekuje konkretne rezultate.

"Dinamika procesa, za šta donekle prihvatljivo opravdanje može biti opstrukcija delova zarobljenih institucija, kako je ocenjeno i u relevantnim izveštajima Evropske komisije, verovatno nije ispunila očekivanja, moguće i maksimalistička, svih onih koji su na izborima podržali promene", rekao je Čolaković.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.