RADULOVIĆ U IME NOVE VLADE CG NUDI RUKU POMIRENJA SRBIJI: Krivokapić pozvao Brnabićevu, pomenuo proteranog Božovića
Radulović, Foto: Youtube prtscr / Vijesti online

ministar crne gore u obraćanju beogradu

RADULOVIĆ U IME NOVE VLADE CG NUDI RUKU POMIRENJA SRBIJI: Krivokapić pozvao Brnabićevu, pomenuo proteranog Božovića

On je kazao i da će se vrlo rado odazvati pozivu da dođe u Beograd, čim se steknu uslovi

Objavljeno: 10:12h

Crnogorski ministar spoljnih poslova Djorđe Radulović izjavio je da nova Vlada Crne Gore pruža ruku pomirenja Srbiji, optuživši prethodnu vlast da je požurila da neposredno pred stupanje na dužnost nove vlade dodatno zategne odnose s Beogradom.

On je za današnju beogradsku Politiku rekao da je vlast koja je držala fotelju 30 godina "rušila preostale veze" i na kraju proterala ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Radulović je, međutim dodao i da je Božović znao da se kreće "po minskom polju" izjavama o Podgoričkoj skupštini na kojoj je 1918. godine odlučeno o pripajanju Crne Gore Srbiji, što je prethodna vlast poništila.

"Proterivanje ambasadora je poslednja mera i nju bi trebalo izbegavati. Definitivno nije primerena zemljama koje žele da grade dobrosusedske odnose. Kao što bih možda drugačije postupio da sam tada bio ministar, tako i da sam bio na mestu ambasadora Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osetljivi po unutrašnji konsenzus države domaćina", rekao je Radulović.

Kako je rekao, potrebno je jačati dobrosusedsku saradnju po principu suverenosti, nezavisnosti i nemešanja u unutrasnje stvari.

"U tom smislu, treba prepoznati i poziv premijera Zdravka Krivokapića premijerki Ani Brnabić da u januaru poseti Crnu Goru, kao i moj telefonski poziv ministru Nikoli Selakoviću u drugoj nedelji mog mandata s namerom da pružim ruku i da krenemo iz početka", rekao je Radulović.

On je kazao i da će se vrlo rado odazvati pozivu da dođe u Beograd, čim se steknu uslovi.

Govoreći o dvojnom državljanstvu građana Srbije koji imaju crnogorsko poreklo, Radulović je kazao da će ukoliko bude obostrano konstatovano da postoji interesovanje za nastavak pregovora o tom pitanju, razmotriće se dalji koraci u tom pravcu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.