TUGA! Preminuo Jevrem Brković
Preminuo Jevrem Brković, Foto: Profimedia

tužne vesti za sve

TUGA! Preminuo Jevrem Brković

Jevrem Brković, jedan od najstaknutijih crnogorskih pesnika 20. veka, član Crnogorske akademije nauka i umetnosti, preminuo je u 88. godini...

Objavljeno:

Brković je, kako se navodi, umro juče, a ostaće upamćen po brojnim književnim delima i svom otvorenim delovanju na crnogorskoj društveno-političkoj sceni, prenele su podgoričke Vijesti.

Nije se libio, navodi se, da javno kritikuje i iznosi svoj stav i zalaganje za crnogorsku nezavisnost, samostalnost, jezik.

Zbog političkih prilika u Crnoj Gori, Brković je 1991. godine emigrirao u Hrvatsku, gde je živeo i radio do 1999. godine.

Rođen je u Seocima, u Piperima, 1933. Prve pesme objavljuje u "Pobjedi", "Omladinskom pokretu", "Stvaranju", sarajevskoj "Zori" i beogradskom "Ninu".

Iz Sarajeva je prešao u Beograd gde je radio u Ministarstvu inostranih poslova (Institut za međunarodni radnički pokret), "Borbi", "Novostima", "Radu".

Bio je predsednik Udruženja književnika Crne Gore (UKCG), član Predsedništva Saveza književnika Jugoslavije, a bio je i jedan od osnivača Crnogorskog PEN centra, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Dukljanske akademije nauka i umetnosti, čiji je bio prvi predsednik.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.