MILO ODLOŽIO POVIŠICU I UGROZIO PRAVA RADNICIMA U CRNOJ GORI: Opet je navukao bes na SEBE!
Milo i prava zaposlenih u Crnoj Gori, Foto: Printscreen

oštar potez đukanovića

MILO ODLOŽIO POVIŠICU I UGROZIO PRAVA RADNICIMA U CRNOJ GORI: Opet je navukao bes na SEBE!

Nepotpisivanjem izmena Zakona o radu ugrožena radnička prava

Objavljeno:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije potpisao izmene Zakona o radu i na taj način ugrozio je prava brojnih zaposlenih u Crnoj Gori, jer je 8. januara prestalo važenje Opšteg kolektivnog ugovora.

U Uniji slobodnih sindikata se nadaju da će se situacija regulisati do kraja meseca, jer je Aleksa Bečić, predsednik Skupštine, zakazao vanrednu sednicu za 20. januar, na kojoj će se ponovo bez rasprave glasati o setu zakona koje je Milo Đukanović vratio parlamentu 2. januara.

Stavljanje "ad akta" Opšteg kolektivnog ugovora za posledicu ima to što većina zaposlenih u Crnoj Gori neće moći da ostvari osnovna radnička prava.

- Konkretno, neće moći da ostvare pravo na uvećanje zarade po osnovu minulog rada, noćnog, prekovremenog, ali nemaju pravo ni na povećanje plate zbog rada tokom državnih i verskih praznika. Pored toga, Opštim kolektivnim ugovorom definisana je otpremnina za odlazak u penziju. Takođe, propisana je i jednokratna novčana pomoć u slučaju smrti člana porodice.

Dakle, brojna prava radnika koja su u ovom trenutku van snage, jer izmenjeni Zakon o radu nije stupio na snagu - poručuje Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata, ocenjujući da će nepotpisivanje zakona naročito ugroziti zaposlene u trgovini.

- U toj delatnosti nemamo reprezentativne granske sindikate, pa zbog toga ni granske kolektivne ugovore koji bi štitili zaposlene u tom sektoru, a procene su da u trgovini radi oko 40.00 ljudi. Sa istim problemom suočiće se i oni koji su zaposleni u metalskoj industriji, ugostiteljstvu, saobraćaju...

Keković apeluje na poslodavce da do donošenja izmena Zakona o radu poštuju sva prava zaposlenih.- Mi se nadamo da će se na sednici Skupštine 20. januara potvrditi ovo što je već usvojeno - optimista je ipak Keković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.