KRIVOKAPIĆ: Utvrđen predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti
Zdravko Krivokapić, Foto: printscreen

crna gora

KRIVOKAPIĆ: Utvrđen predlog izmena Zakona o slobodi veroispovesti

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine

Objavljeno:

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić izneće danas na konferenciji za novinare u Podgorici detalje izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti, koje je juče usvojila vlada te zemlje i prosledila Skupštini na usvajanje.

"Nastojali smo da zadovoljimo sve strane", rekao je Krivokapić na konferenciji za medije i najavio da će sutra ministar pravde Vladimir Leposavić detaljnije izneti izmene, pišu Vijesti.

Kako su prenele podgoričke Vijesti, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti kojima se predlaže brisanje članova vezanih za imovinu verskih zajednica, a zbog čega je Srpska pravoslavna crkva mesecima organizovala proteste u Crnoj Gori.

"Odredbama iz navedenih članova je, protivno Ustavu, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i zakonskim propisima, propisano da je država vlasnik verskih objekata i zemljišta zaključno sa 1. decembrom 1918. godine", piše u obrazloženju izmena Zakona.

U obrazloženju izmena se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, u Izveštaju o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom od 22. juna 2020. godine, posebno analizirala krizu koju je izazvalo usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti navodeći da bi najbolje rešenje bilo da sporne odredbe o tzv. imovinskom pitanju budu izostavljene.

Skupština Crne Gore je 27. decembra 2019. godine, usvojila Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, čemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva, smatrajući da se njim otima njena imovina u Crnoj Gori.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.