NIĐE NE ŽURE: U Crnoj Gori sve kasnije stupaju u brak
Ilustracija, Foto: Printscreen / uspješnažena.com

statistika

NIĐE NE ŽURE: U Crnoj Gori sve kasnije stupaju u brak

U poslednje tri decenije, najveći broj sklopljenih brakova zabeležen je 2003. godine (4.050), a razvedenih brakova 2018. godine (849), pišu Vijesti

Objavljeno:

Prosečna starost žena i muškaraca uCrnoj Gori, pri sklapanju prvog braka, konstantno raste i 2019. godine, prema podacima Uprave za statistiku, žene su se, u proseku, udavale sa 28 godina, a muškarci se ženili kad pređu 31. godinu.

U poslednje tri decenije, najveći broj sklopljenih brakova zabeležen je 2003. godine (4.050), a razvedenih brakova 2018. godine (849), pišu Vijesti.

Uprkos tome što kasnije stupaju u brak, mladi najčešće sebe u budućnosti vide kao oženjene/udate s porodicom (66,5 odsto), a ređe u vanbračnoj zajednici s partnerom i decom (2,1 odsto).

Izuzetno mali procenat sebe vidi u vanbračnoj zajednici sa partnerom ili kao neoženjene/neudate bez dece (ispod 1 odsto) ili kao samohrane roditelje (1,4 odsto), pokazali su podaci iz Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019, koje je objavila nemačka Fondacija "Fridrih Erbert" (Friedrić Erbert Stifttung).

Pored promena u životnom stilu, na odluku mladih da kasnije stupaju u brak verovatno utiče i činjenica da čak 71,8 odsto mladih živi s roditeljima.

U najstarijoj grupi ispitanika - mladi u Crnoj Gori od 25 do 29 godina - više od dve trećine njih, odnosno 62,19 odsto, živi sa roditeljima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.