HOROR NAD HORORIMA: Posle 15 godina stavljena tačka na monstruozno ubistvo, žrtvu RASKOMADALI I BACILI U MORE
U čamac ubacili delove tela, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, Ilustracija

UBISTVO ZBOG STANA

HOROR NAD HORORIMA: Posle 15 godina stavljena tačka na monstruozno ubistvo, žrtvu RASKOMADALI I BACILI U MORE

Stošića je policija, odmah nakon prijave nestanka saslušavala, ali je ispričao da je Nemac otputovao kući

Objavljeno:

"Rade Stošić je čuvao stražu, a Kristian Gondi je šipkom usmrtio Klausa Dojčlendera, nakon čega mu je sekirom otkinuo glavu i udove, a zatim su sve spakovali u najlonski džak. Autom su se odvezli do Kraljičine plaže u naselju Sveti Stefan i u čamac ubacili delove tela masakriranog Dojčlendera. Nakon toga su isplovili na otvoreno more i izbacili telo..."

Ovim rečima u optužnici protiv Kristinana Gondija i Radeta Stošića opisana je noć u kojoj je u Budvi ubijen Nemac Klaus Dojčlender 7. februara 2005. godine oko 20 časova. Kristian Gondi je, podsetimo, uhapšen juče u Srbiji po međunarodnoj poternici NCB Interpola Podgorica radi izdržavanja zatvorske kazne od 30 godina zbog monstruoznog ubistva koje je pre 15 godina zgrozilo region.

Ribari u moru u Hrvatskoj pronašli delove tela

Sredinom marta 2005. godine, ribari su u Hrvatskoj, u blizini ostrva Mijet pronašli trup tada neidentifikovane osobe. Analizom se tek dve godine kasnije utvrdilo da je reč o Klausu Dojčlenderu, Nemcu čiji je nestanak porodica prijavila 2005. jer nije mogla da stupi u kontakt sa njim.

Dojčlender je već u trenutku kada su njegovi iz Nemačke prijavili nestanak uveliko živeo u Crnoj Gori gde se, prema rečima njegovog brata koji je pozvan da svedoči na kasnijem suđenju, preselio sa Radetom Stošićem.

Volfgang, Klausov brat, ispričao je, kako su tada preneli beogradski mediji, da je Klaus devetesetih godina izvukao Stošića sa ciriške železničke stanice gde je, kako je kazao, prodavao svoje telo.

- Ovaj mu je to na kraju vratio tako što ga je ubio! Čitava naša familija je znala da su par! Brat je uzeo otpremninu i napustio posao bankara u Cirihu, jer je Stošić bio ilegalac, pa su se odselili 2000. u Jugoslaviju da bi započeli novi život - ispričao je Volfgang.

Te tvrdnje je na Stošić na suđenju kategorički negirao, govoreći da jesu živeli zajedno ali da nisu bili u vezi. On je rekao da je bio perač sudova u lokalu u kom je upoznao Dojčlendera 1991. i potom prijateljski prešao da živi kod njega.

- On mi je puno pomogao tokom tih ratnih godina, a ja njemu kasnije jer sam mu zbog bolesti postao staratelj. Živeli smo kao prijatelji i poštovao sam ga kao svog oca. Živeli smo uzorno - ispričao je Stošić, preneli su beogradski mediji.

Stošića je policija, odmah nakon prijave nestanka saslušavala, ali je ispričao da je Nemac otputovao kući.

Tek 2010. godine, kada je završeno veštačenje delova nameštaja iz stana u Budvi gde se odigralo ubistvo, omogućilo je hapšenje Stošića jer je utvrđeno da se biološki tragovi Nemca nalaze na delovima nameštaja stana u kom je živeo i Stošić.

Nemca ubili iz koristoljublja

Stošić je za zločin optužio Kristiana Gondija, svog prijatelja, tvrdeći da mu je pod pretnjama samo pomogao u odbacivanju delova tela. Gondi je u to vreme u Beogradu izdržavao zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina zbog razbojništva. Crnoj Gori je isporučen 2011. godine.

Dok je Stošić za ubistvo optuživao Gondija, ovaj je negirao sve optužbe na svoj račun i za zločin je optužio Stošića. I tako je bilo sve dok Stošić nije do detalja opisao na koji način su ubili Nemca i kako su se otarasili tela, što se podudaralo sa dokazima pronađenim na licu mesta.

Ispostavilo se da je Gondi u stanu u kojem su živeli Stošić i Dojčlender počinio ubistvo tako što je metalnom šipkom udario Dojčlendera u glavu. Stošić je čuvao stražu ispred stana, a koristeći se veštinom mesarskog zanata, kako se navodi u optužnici, tankim sečivom odvojio je mišiće od kostiju, nakon čega su metalnom testerom otkinuli delove tela - glavu i udove. Otkinute delove tela umotali su u najlonsku kesu i šatorsko krilo i autom su se odvezli do Kraljičine plaže na Svetom Stefanu.

Kao motiv ubistva nadležni su naveli koristoljublje, jer je stan u kom su živeli Dojčlender i Stošić bio na Stošićevo ime. Kada su ga ubili, stan su prodali a novac podelili - Stošić je navodno izmirio dugovanje koje je Gondi imao prema banci i na ruke mu isplatio još 7.000 evra. Sebi je nakon toga kupio stan u Baru.

Ranijom presudom iz jula 2013. godine , koju je donelo krivično veće sudije Predraga Tabaša, okrivljeni su oslobođeni od optužbe. On je tada naveo da sud nije mogao nesumnjivo utvrditi i da je smrt Dojčlendera bila nasilna, jer je telo bilo raskomadano i bačeno u more.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.