TUGA PREVELIKA! Preminula Vinka Šarenac Perišić
Vinka Perišić-Šarenac, Foto: Privatna arhiva/Kurir

TUGA

TUGA PREVELIKA! Preminula Vinka Šarenac Perišić

Bila je član Udruženja književnika Crne Gore i počasni član Srpskog književnog udruženja „Miloš Crnjanski" u Švedskoj

Objavljeno:

Književnica Vinka Perišić-Šarenac preminula je od posledica korona virusa u 63. godini, čime je književna zajednica Crne Gore izgubila zlatno pero i velikog čoveka i pedagoga.

"Vinka je dala veliki doprinos razvoju našeg društva. Organizator je i koordinator našeg projekta Bijeljansko kulturno proljeće. Dala je svoj veliki doprinos radu i napretku našeg društva i naše društvo je izgubilo velikog prijatelja i saradnika. Uspomena na nju će nam dati podstrek da projekat Bijeljansko kulturno proljeće nastavimo i ne prekinemo , naravno i da ga posvetimo uspomeni na njen lik i pesničko delo", napisala je direktor KM Bijela Milanka Simović.

Vinka je rođena u Goraždu 1957, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studijska grupa Istorija jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik 1980. Radila je kao profesor književnosti u Gimnaziji u Goraždu, a poslednje godine radila je kao profesor književnosti u Herceg Novom.

Dobitnik je mnogih nagrada: Prva nagrade na Limskim večerima poezije Priboj na Limu, prva nagrade „Vukovo pero“, prva nagrade za ljubavnu poeziju „Zlatni pesnički prsten“ Subotica-Palić, prva nagrada za ljubavnu poeziju udruženja invalida Jugoslavije Novi Sad 2005. „Srebrni albatros“ Udruženja pisaca dijaspore Frankfurt na Majni.

Bila je član Udruženja književnika Crne Gore i počasni član Srpskog književnog udruženja „Miloš Crnjanski" u Švedskoj. Objavila knjige pesama: „Zavatreni krug“ , „Pjesme radosti“, „Zlatno doba“, „Nježno sa zgarištima“,„Hitac za bijelog galeba“, „Bagrem i sneg beo“, „Vrištaću ako ništa ne pokušaš“.

foto: Privatna arhiva/Kurir

Bonus video:

(Espreso.co.rs / kulturnamrezabijela)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.