I CRNA GORA PRONAŠLA LEK PROTIV KORONAVIRUSA? Podgorica potpisala ugovor, iskeširano 110.400 EVRA, STIŽE ZA 7 DANA!
Remdesivir, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

SZO ODOBRIO

I CRNA GORA PRONAŠLA LEK PROTIV KORONAVIRUSA? Podgorica potpisala ugovor, iskeširano 110.400 EVRA, STIŽE ZA 7 DANA!

“Rezultati ukazuju da (ovi lekovi) imaju malo ili nimalo uticaja na smrtnost i tok bolničkog lečenja kovida 19 među hospitalizovanim pacijentima”

Objavljeno:

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala je u ponedjeljak sa firmom Farmegra sa sedištem u Podgorici ugovor o nabavci leka “remdesivir”, ukupne vrednosti od 110.400 eura.

Kako se navodi u ugovoru u koji su Dnevne novine imale uvid, rok isporuke je sedam dana od dana zaključivanja ugovora.

“Ovaj ugovor stupa na snagu danom potpisivanja od strane ovlašćenih predstavnika ugovornih strana”, navodi se u ugovoru.

Podsećamo, kako je 9. oktobra saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lek “remdesivir”, koji će se koristiti za lečenje građana Crne Gore koji su zaraženi korona virusom, a imaju težu kliničku sliku.

“Na sednici Nacionalne komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj dana 24.9.2020. godine, usvojen je Protokol liječenja COVID-a kod starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama kao jednog od antivirusnih lekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva ‘remdesivir'”, ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Kako je tada istaknuto, cena “remdesivira” iznosi 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

”Na osnovu procene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula ‘remdesivira’ na mesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku leka na mesečnom nivou potrebno je obezbediti 110.400 eura (bez PDV-a)”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Remdesivir” je prvi lek koji je dobio odobrenje na nivou Evropske unije za lečenje korona virusa. Međutim, kako je pokazalo nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pod nazivom Solidarity trial, ovaj lek izgleda da ne utiče na smanjenje smrtnosti među kovid pacijentima.

Istraživanje, koje još uvek nije prošlo “pir-rivju”, obuhvatilo je preko 11.000 pacijenta lečenih u 30 različitih zemalja, ispitujući dejstvo “remdesivira”, “hidroksihlorokina”, “lopinavira” i “interferona” na oboljele od korona virusa, odnosno postavljajući pitanje koliko primena nekog od ovih lekova pojedinačno ili u kombinaciji utiče na smrtnost, upotrebu respiratora i dužinu boravka u bolnici.

“Rezultati ukazuju da (ovi lekovi) imaju malo ili nimalo uticaja na smrtnost i tok bolničkog lečenja kovida 19 među hospitalizovanim pacijentima”, navodi se u saopštenju SZO.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dnevne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.