CRNA GORA DONELA HITNU ODLUKU: Zdravstveni sistem je pred pucanjem, jedini spas je da URADIMO OVO
Epidemiološka situacija u Podgorici, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ SERGEI CHIRIKOV

DramaTIČNO U CRNOJ GORI!

CRNA GORA DONELA HITNU ODLUKU: Zdravstveni sistem je pred pucanjem, jedini spas je da URADIMO OVO

Istakao je da se ne vidi da ni građani ni određeni subjekti menjaju svoje ponašanje, koliko god da je epidemija dramatična

Objavljeno:

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić poručio je da je trenutna epidemiološka situacija u glavnom gradu alarmatno ozbiljna i dramatična. On je istakao i da se u Podgorici od sutra počinje sa upotrebom antigen testova, po indikaciji izabranog lekara.

Kavarić je u "Hronici Podgorice" na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao da su kapaciteti zdravstvenog sistema opterećeni, te da se reorganizacija radi u hodu i pojačavaju ekipe kovid ambulanti i centara.

"Opservacija je da kao građanstvo testiramo zdravstveni sistem na najmanje dobar način, iskušavanje našeg zdravstvenog sistema je na sceni. Što se god dogodi činjenjem ili nečinjenjem, dolazi posle na objašnjenje zdravstvenom sistemu koji je tu da prevenira, leči, rehabilituje, transportuje... Mi smo davno prešli cifre koje smo nekada projektovali kao najgori scenario i u odnosu na te cifre, sistem uredno funkcioniše", kazao je Kavarić.

Istakao je da se ne vidi da ni građani ni određeni subjekti menjaju svoje ponašanje, koliko god da je epidemija dramatična.

"Dramatična slika iz sveta teško dopire do naših ljudi. Pritisak je na call centre u Podgorici i ostalim gradovima. Kada se u isto vreme pojavi određeni broj korisinka, dolazi do zagušenja", kazao je direktor podgoričkog Doma zdravlja i poručio da ostaje apel svima da bez preke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja.

"Tačno se zna koja stanja hitno moraju da se tretiraju", naglasio je on.

Kavarić je saopštio da će u podgoričkim domovima zdravlja od sutra početi sa upotrebom antigen testova.

"Testove koje smo dobili iskoristićemo na najracionalniji način, i da takvo testiranje omogućimo i u Golubovcima i Tuzima. Brzi testovi će umnogome pomoći lekaru da donese odluku o daljem lečenju", naveo je on.

Istakao je da su antigen testovi sastavni dio dijagnostike.U glavnom gradu, kako je kazao, trenutno je 2.000 aktivno pozitivnih osoba, koje se leče u kućnim uslovima.

"To su ogromne obaveze u odnosu na njihovu rehabilitaciju, a pri tom njihovo stanje, na sreću, ne zahteva hospitalizaciju", rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.