ĐUKANOVIĆ SABOTIRAO SAHRANU AMFILOHIJA! Da li je moguće da se usudio da uradi OVO?!
Milo Đukanović, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

CRNA GORA

ĐUKANOVIĆ SABOTIRAO SAHRANU AMFILOHIJA! Da li je moguće da se usudio da uradi OVO?!

Odlazeća vlast je pokušala da spreči Matiju Bećkovića da stigne u Podgoricu i održi govor mada je to bila jedna od poslednjih Amfilohijevih želja

Objavljeno:

Harangom protiv počivšeg mitropolita Amfilohija i odbijanjem da se pojavi na poslednjem ispraćaju prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Milo Đukanović je nastavio rat i protiv mrtvog vladike i zacementirao liniju između svetosavske i montenegrinske Crne Gore, saglasni su sagovornici Srpskog telegrafa

Štaviše, odlazeća vlast je pokušala da spreči Matiju Bećkovića da stigne u Podgoricu i održi govor, mada je to bila jedna od poslednjih Amfilohijevih želja! Naime, Bećković je na aerodromu u Beogradu čekao od 9.30 do 11 časova avion koji je iz neobjašnjivih razloga kasnio iz glavnog grada Crne Gore.

Ne znam zašto čekamo, bilo je kašnjenja, ali nam ništa nije rečeno - rekao je vidno nervozni akademik dok je čekao avion.

Ipak, u poslednji čas i posle prave drame i trke s vremenom Bećković je stigao na planirano odredište. Istoričari Aleksandar Raković i Čedomir Antić ne sumnjaju da je kašnjenje aviona bio pokušaj opstrukcije odlazećeg crnogorskog režima.

- Ne zaboravite da je Bećkoviću, Rakoviću i meni Milov režim zabranio ulazak u Crnu Goru i da je moguće da je to bio poslednji, srećom neuspešni, trzaj odlazeće vlasti - rekao nam je Antić.

foto: printscreen

Podsećamo, prva se sramnim statusom oglasila predsednica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je na svom Fejsbuk nalogu slavila mitropolitovu smrt:

- Čuli ste da je bilo rečeno: "Ljubi bližnjeg svoga, mrzi neprijatelje svoje." A ja vam kažem: "Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone. Osvježilo baš!!!"

Nogu je povukla predsednica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je na Fejsbuk nalogu slavila mitropolitovu smrt:

- Čuli ste da je bilo rečeno: "Ljubi bližnjeg svoga, mrzi neprijatelje svoje." A ja vam kažem: "Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one koji vas progone. Osvježilo baš!!!"

Potom je Đukanović progovorio i kroz svoju partiju osudom naroda, koji je masovno izrazio tugu zbog smrti voljenog duhovnog vođe. Štaviše, saopštili su da su "posebno zabrinuti ponašanjem mandatara Zdravka Krivokapića", za kojeg kažu da svojim aktivnim učešćem ne prepoznaje trenutak da utiče na svest građana o opasnosti takvog ponašanja.

foto: printscreen

U saopštenju se navodi da "tuga i izrazi poštovanja i uvažavanja prema verskom poglavaru SPC ne smeju da se pretvore u neodgovornu euforiju u kojoj je sve dozvoljeno". Krajnje neobičnim smatraju to što će, kako kažu, javni servis svih građana Crne Gore direktno prenositi sahranu mitropolita, koja može biti rizična za zdravlje ljudi, što je, kažu, direktno kršenje mera kriznog štaba - piše Srpski Telegraf

Za Krivokapića kažu da se ponaša suprotno onom što se "očekuje od nekog ko treba da bude na čelu vlade građana svih vera i nacionalnosti".

- On svojim javnim objavama na društvenim mrežama nastupa isključivo sa pozicija propagatora religije i posvećenog vernika jedne crkve u Crnoj Gori - navodi se u sramnom saopštenju.

NE POMINJE KOMITE

Istoričar Čedomir Antić kaže za Srpski telegraf da Amfilohijeva smrt ne predstavlja nikakvo olakšanje za zle jezike sadašnje crnogorske opozicije.

foto: Printscreen Youtube

- Tek sad je pokojni mitropolit najveći i nesavladivi neprijatelj šovinizma i fašizma koji šire DPS i Milo Đukanović zato što je umro kao apsolutni pobednik i šta god se u budućnosti bude desilo on će to ostati. Žale se na okupljanje zbog sahrane, koja je ipak jedna od svetinja u ljudskom društvu, a izazvali su čitav talas korone na skupovima tzv. komita, koji su posle izbora u Crnoj Gori protestovali protiv njihovog ishoda - navodi Antić.

Antić kritikuje i Đukanovićevu izjavu saučešća.

- Za Mila je čak i izjava koju daje kao predsednik jedno obično otrovno partijsko saopštenje, tako je mitropolitu zahvalio zbog nekakvog doprinosa u vreme referenduma o nezavisnosti - zaključuje Antić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.