OSIM SVETOG LUKE, DANAS SLAVIMO JOŠ JEDNOG VELIKOG SVECA: Pored njega će počivati Amfilohije
Foto: Printcsreen

Na današnji dan

OSIM SVETOG LUKE, DANAS SLAVIMO JOŠ JEDNOG VELIKOG SVECA: Pored njega će počivati Amfilohije

Ceo hrišćanski svet je u žalosti

Objavljeno:

Danas slavimo dva izuzetno važna svetitelja za naš narod. Sveti apostol Luka i sveti Petar Cetinjski.

Sveti Luka, apostol i jevanđelista

Apostol Luka je sam svedočio mnogim čudima samog Hrista. Dobio je mudrost i znanje na dar. Napravio je mnoga čudesa, ona su se najviše ogledala u ikonopisanju. Poznato je jevanđelje po Luki, koje je pisao i svedočio.

Putovao je sa apostolom Petrom sve do Rima i tamo pokrštavao ljude i pokazivao im pravi put.

Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisanja. Skončao je mučeničkom smrću, kada su ga u 84. godini neznabošći obesili u gradu Tebi.

Sveti Petar Cetinjski

foto: Printscreen

Sveti Petar je bio mitropolit cetinjski, rođen 1. aprila 1749. godine. Kada je napunio 10 godina stric njegovog oca, mitropolit Sava doveo ga je u manastir da završi školu. Sa 12 godina se zamonašio, poslat je u Rusiju na doškolovavanje. Vratio se na Cetinje 1766. godine gde je rukopoložen za jeromonaha, a nešto kasnije dobio je zvanje arhimandrita.

Mitropolit Sava ga šalje u Rusiju 1777. godine da prikupi pomoć za Srbe u Crnoj Gori. Nakon Savine smrti Arsenije Plamenac postaje mitropolit, ali i on ubrzo umire. Tada je za glavnog duhovnog i svetovnog vođu Crne Gore izabran arhimandrit Petra Petrović. Kasnije je unapređen u mitrpolita. Kao vladar doneo je prvi zakonik u Crnoj Gori 1796. godine i napravio je veliki korak ka sprečavanju krvne osvete.

Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, Pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću i mnoga druga važna dela. Umro je u 81. godini života u Cetinjskom manstiru 1830. godine. Njegove mošti i danas počivaju u manastiru na Cetinju.

U ovom velikom istorijskom času za Srbiju i Crnu Goru, kada nas je jedan od pastira napustio u ovozemaljskom životu, potrebno nam je da se vratimo korenima. Mitropolit Amfilohije preminuo je uoči praznika posvećenom svetom Petru Cetinjskom i danas će počivati u Cetinjskom manastiru baš pored moštiju svetog Petra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.