BIOGRAFIJA RATNIKA U MANTIJI: Od dekana Bogoslovskog fakulteta do MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG SPC
Mitropolit Amfilohije, Foto: Zorana Jevtić

DVA VODA VOJSKE

BIOGRAFIJA RATNIKA U MANTIJI: Od dekana Bogoslovskog fakulteta do MITROPOLITA CRNOGORSKO-PRIMORSKOG SPC

Amfilohije je uoči Božića 1990. godine na Cetinju ustoličen za Mitropolita crnogorsko-primorskog SPC

Objavljeno:

Amfilohije (Risto) Radović, rođen u Donjoj Morači, 7. januara 1938, je crnogorsko-primorski mitropolit Srpske pravoslavne Crkve.

Amfilohije je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao 1962. god. Pored teologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu studirao je klasičnu filologiju, dok postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu.

Sredinom 1970-ih odlazi na Svetu goru, gde godinu dana provodi kao redovnik, uzevši ime Amfilohije, što na grčkom znači "dva voda vojske".

Po povratku u Beograd je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i izvanrednog profesora, gde predaje od 1980. godine.

Krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sedištem u Vršcu.

Amfilohije je uoči Božića 1990. godine na Cetinju ustoličen za Mitropolita crnogorsko-primorskog SPC, zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha Pećkog trona, kako glasi njegova puna titula.

Amfilohijevo političko delovanje u okviru Srpske pravoslavne crkve izazivalo je brojne kontroverze u javnosti zbog velikosrpskog nacionalizma, negiranja crnogorskog naroda i državnosti, reafirmacije četništva kao i zbog protivljenja europskim integracijama. Njegovo učešće u političkom životu se smatra izrazito konzervativnim i militantnim.

Tokom raspada SFRJ bio je u bliskim odnosima s Radovanom Karadžićem i Željkom Ražnatovićem Arkanom, a zbog njegovog političkog delovanja i uloge koju je imao u ratovima, mnogi ga nazivaju i ratnikom u mantiji.

Amfilohije je, ponesen idejom Slobodana Miloševića o “nacionalnom preporodu”, podržavao rat koji se zahuktavao u bivšoj Jugoslaviji. On se zalagao za stvaranje Velike Srbije ujedinjenjem svih oblasti u kojima žive Srbi.

Mitropolit je na Petrovdan, 1991. godine u cetinjskom manastiru primio Željka Ražnatovića Arkana, vođu srpske paravojne jedinice „Tigrovi“, koji je pušten u manastir pod punim naoružanjem.

Arkanove jedinice su služile neko vreme kao "osiguranje" cetinjskog manastira.

Amfilohije je drugi put ugostio Arkana po njegovom povratku s dubrovačkog ratišta, na Badnji dan 1992. godine, kada je Arkanu pripala "čast" da čuva badnjak na Cetinju.

Tom prilikom je izvršeno masovno krštenje oko 400 izbeglica iz severne Albanije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.