ISTORIJSKI TRENUTAK ZA CRNU GORU: Zbog ovoga je reagovala AMERIČKA AMBASADA!
Foto: printscreen

ISTORIJSKI TRENUTAK ZA CRNU GORU: Zbog ovoga je reagovala AMERIČKA AMBASADA!

Nakon što je Državna izborna komisija objavila službene rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. Sjedinjene Američke Države čestitaju Crnoj Gori na pokazanoj demokratskoj zrelosti tokom mirnih i participativnih izbora u uslovima pandemije, saopšteno je iz Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Objavljeno:

U saopštenju se ističe da američka vlada poštuje profesionalnost i posvećenost svih koji su imali ulogu u sprovođenju izbora, uključujući posmatrače izbora iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava i civilnog društva.

Sjedinjene Države su zadovoljne što su pružile podršku izbornom procesu kroz našu pomoć posmatračkoj misiji Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, što je omogućeno putem granta Nacionalnom demokratskom institutu.

Uz to, značajan broj osoblja Ambasade učestvovao je u posmatranju postupka glasanja tokom izbornog dana širom zemlje, ističu iz Ambasade.

Američka vlada se nada da će mir i dostojanstvo koje su crnogorski građani demonstrirali na dan izbora preovladati i u postizbornom periodu. Američka vlada osuđuje sva dela nasilja i zastrašivanja i poziva na zaštitu manjina i ljudskih prava, ključnih principa demokratije.

I dok se demokratski proces nastavlja u periodu formiranja nove vlade, Američka vlada pozdravlja obećanja različitih političkih čelnika da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, održati ključne elemente crnogorske spoljne politike i dati prioritet reformama potrebnim za ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji.

Uvereni smo da će Crna Gora potpuno integrisana u zapadne institucije dovesti do većeg prosperiteta i svetlije budućnosti svih građana Crne Gore, navodi se u saopštenju.

„Ovo je istorijski trenutak za crnogorsku demokratiju“, istakla je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

„Američka vlada se raduje partnerstvu sa budućom vladom, konstituisanom kroz demokratski proces, kao odraz volje naroda. Sjedinjene Države i dalje će biti prijatelj, partner i saveznik građana Crne Gore“, istakla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.