MILO AUTOKRATA SE SUOČAVA S NAJOPASNIJIM IZBORIMA DO SADA! Kako strani mediji izveštavaju o izborima u CG
Milo Đukanović, Foto: EPA/TOMS KALNINS

IZ NJIHOVIH PERA...

MILO AUTOKRATA SE SUOČAVA S NAJOPASNIJIM IZBORIMA DO SADA! Kako strani mediji izveštavaju o izborima u CG

Okidač za proteste bilo je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti koji je trebalo da deo imovine Srpske pravoslavne crkve stavi pod državnu kontrolu, dodaje "Špigl"

Objavljeno:

Brojni svetski mediji bave se parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ocenjujući da predstavljaju svojevrsni referendum za Mila Đukanovića, kog opisuju kao autokratu, i njegovu vladajuću Demokratsku partiju socijalista.

"Špigl" Mila Đukanovića naziva "autokratom koji je najduže na vlasti u Evropi" i ocenjuje da se izbori održavaju u ključnom momentu za Crnu Goru.

Nemački nedeljnik navodi da bi ovi izbori mogli da budu prekretnica za Crnu Goru i u tom kontekstu podseća na višemesečne proteste protiv Đukanovića, nezapamćene od napuštanja državne zajednice sa Srbijom 2006.

Okidač za proteste bilo je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti koji je trebalo da deo imovine Srpske pravoslavne crkve stavi pod državnu kontrolu, dodaje "Špigl"

- Đukanović, članovi njegove porodice i grupa stranačkih i poslovnih prijatelja, praktično su podelili zemlju među sobom. Poseduju najunosnije delove jadranske obale, dobijaju većinu javnih tendera i tajno ulažu u većinu stranih investicija. Primera radi, najnoviji korupcionaški skandal odnosi se na pranje novca u malteško-crnogorskom projektu vetrenjače. To je sistem koji je poznati crnogorski matematičar i publicista Miodrag Perović opisao rečima ‘režim je postao oligarhija, DPS privilegovana kasta koja poseduje sve monopole - navodi "Špigl".

Francuski radio RFI konstatuje da ovi izbori izgledaju "veoma nesigurno" za Mila Đukanovića kog naziva "neprikosnovenim vladarom Crne Gore".

Đukanović, koji je na vlasti tri decenije, suočava se sa "najopasnijim izborima" do sada, konstatuje RFI.

Francuski radio piše da je pozicija predsednika Crne Gore oslabljena otvorenim protivljenjem Srpske pravoslavne crkve i da je "poljuljan" korupcijskim skandalima i zdravstvenom krizom u zemlji.

U tekstu pod naslovom "Đukanović: Vladar Crne Gore", nemački javni servis MDR piše da tom „malom zemljom na Jadranu Milo Đukanović već 29 godina vladao kao porodičnim biznisom“.

MDR na ove izbore gleda kao na referendum za Đukanovića i njegovu vladavinu i takođe podseća na proteste zbog usvajanja spornog zakona i ukazuje da je crnogorski predsednik kritikovan zbog gušenja slobode medija i manipulisanja izbornim spiskovima.

Nemački javni servis se dotakao i fizičkog izgleda predsednika Crne Gore i lidera DPS-a, navodeći da je visok skoro dva metra, ali da se „mlitavo rukuje“, mada „ume da ubedi nekoga u nešto“.

- Razmišlja logički i ne dozvoljava da ga iznerviraju. Đukanović ne govori nijedan strani jezik, sem po malo italijanski, ili bar tako kažu - dodaje MDR.

Britanski "Telegraf" uoči izbora u Crnoj Gori objavio je razgovor sa Duškom Kneževićem predsednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem koji je, kako se navodi, otkrio kako je morao da daje mito stranci dugogodišnjeg predsednika Mila Đukanovića.

Bilo je to, kako tvrdi Knežević, samo jedno od mnogih mita koje je tokom godina morao da plaća da bi poslovao pod režimom Mila Đukanovića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.