ISPRAVKA: Lažna vest o promenama zvaničnih mera za ulazak u Crnu Goru
Granični prelaz sa Crnom Gorom, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Filep Istvan

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Lažna vest o promenama zvaničnih mera za ulazak u Crnu Goru

Tvrdnja o promeni mera je bila neistinita

Objavljeno: 17:53h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog prenošenja lažne vesti o promeni režima ulaska u Crnu Goru uoči izbora. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Na mnogim portalima pojavila se vest da crnogorski režim uoči izbora dozvoljava ulazak iz Srbije, preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa.

Navedeno je da je u pitanju "pokušaj vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da izborni rezultat popravi “uvozom” lica bošnjačke nacionalnosti, nastanjenih u Raško-polimskoj oblasti, koja poseduju crnogorsko državljanstvo, i koji su već počeli na ovaj način da ulaze u Crnu Goru".

Ovo je lažna informacija o promenama važećih zvaničnih mera koje se odnose na ulazak u Crnu Goru.

Vest su proširili korisnici društvenih mreža.

Vlada Crne Gore je na Twitteru saopštila da nema nikakvih promena epidemioloških mera koje su na snazi.

Srbija je, prema važećim mjerama i preporukama, jedna od država koja se prema kasifikaciji NKT-a nalazi na tzv. „žutoj listi“.

Iz ovih zemalja se u Crnu Goru može ući uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata.

Izuzetno, ulazak u Crnu Goru je dozvoljen je i uz negativan rezultat ELISA IgM testa ili negativan ECLIA test, a koji su izdati od registrovane laboratorije i nijesu stariji od 72 sata, ako lice u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država izvan „zelene“ ili žute liste.

Ovu netačnu informaciju je identifikovao i Digitalni forenzički centar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.