MILO ISTI KAO LUKAŠENKO, PROMENA VLASTI SVE IZVESNIJA: Oglasio se IFIMES pred izbore u CRNOJ GORI!
Analitičari IFIMES-a stoga postavljaju pitanje: Da li će Evropska unija priznati rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i posle toga sazvati vanredni samit EU, Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

predviđanje

MILO ISTI KAO LUKAŠENKO, PROMENA VLASTI SVE IZVESNIJA: Oglasio se IFIMES pred izbore u CRNOJ GORI!

Scenariom unijatizacije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Đukanović bi mogao da pokuša da povrati izgubljenu naklonost Zapada

Objavljeno:

Promena vlasti u Crnoj Gori značila bi pozitivnu prekretnicu za tu najmanju balkansku državu jer bi ubrzala njen put ka članstvu u EU, ali i relaksirala odnose u regionu Zapadnog Balkana, navodi Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane u analizi uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta.

Istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori predviđaju visoku izlaznost na predstojećim izborima, čak iznad 70 odsto, a odnos snaga između vladajućeg bloka i opozicije je zasad u korist opozicije, navodi IFIMES.

IFIMES navodi da bi, iako na raspolaganju ima neograničene finansijske i druge resurse, vladajuća Demokratska partija Socijalista (DPS) Mila Đukanovića mogla bi da pobedi "samo u slučaju (pred)izbornih manipulacija i izborne prevare".

Analitičari IFIMES-a stoga postavljaju pitanje: Da li će Evropska unija priznati rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i posle toga sazvati vanredni samit EU, kao u slučaju predsedničkih izbora u Belorusiji, i postupiti po istoj analogiji zbog neregularnih izbora nameštenih od strane Đukanovićevog režima? Paralela između beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i Đukanovića postoji imajući u vidu i njihov dug staž na čelnim pozicijama u njihovm državama, navode analitičari IFIMES-a, napominjući da Đukanovićev režim traje čak pet godina duže od režima Lukašenka, koji, kako se ističe u tekstu, pored toga "nema ratnu prošlost i nije bio umešan u počinjene ratne zločine, kao Đukanović".

DPS i Djukanović "svakodnevno plasiraju priču o navodnoj ugroženosti državnosti Crne Gore od tzv. velikosrpskog projekta, Srpske pravoslavne crkve i Rusije", stoji u analizi, u kojoj se takođe naglašava da je Crna Gora članica NATO-a i da je niko neće napasti, kao i da će odlaskom Djukanovića biti ubrzan njen put u EU.

Scenariom unijatizacije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Đukanović bi mogao da pokuša da povrati izgubljenu naklonost Zapada - CPC bi time osigurala kanonsko priznanje, a Đukanović bi se "dodvorio" Zapadu, posebno katoličkoj Evropi, navodi IFIMES.

Međutim, zapadni saveznici "traže osobu i/ili političku opciju koja bi uspela da zaustavi stalne političke tenzije u Crnoj Gori i konačno krene u obračun sa kriminalom Mila Đukanovića, koji je međunarodnih razmera", stoji u analizi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.