Molebani za spas svetinja širom Crne Gore, litija u Beranama, Nikšiću i Pljevljima
Foto: Vlado Pavićević

veličanstveno

Molebani za spas svetinja širom Crne Gore, litija u Beranama, Nikšiću i Pljevljima

U svim crkvenim opštinama u Crnoj Gori umjesto litija koje su bile ranije najavljene, večeras, 28. juna na Vidovdan služe se molebni za očuvanje svetinja. I pored zabrane održavanja litija, građani Berana, Nikšića i Pljevalja samoinicijativno su krenuli u krsni hod.

Objavljeno: 21:35h

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore donelo je nove mere kojima se zabranjuju verski i politički skupovi na otvorenim javnim mestima.

Ipak, pošto vlasti nisu zabranile okupljanje vernika u portama crkava već samo litije, crkveni velikodostojnici u Crnoj Gori odlučili su da zaštite narod od sukoba sa policijom i opredelili su se za držanje molebana u portama hramova. Uprkos takvom blagoslovu svojih episkopa, građani nekih gradova - Berana, Nikšića i Pljevalja samonicijativno su krenuli u litije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je prihvaćena odluka Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti da se ne organizuju litije, ali i da će biti nastavljene službe i molebani za oslobađanje od, kako je rekao, bezakonja koje je zavladalo u Crnoj Gori.

espreso.co.rs/sputniknews.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.