DANAS ĆE SRPSTVO ZASIJATI U CRNOJ GORI: Vladika Joanikije PREDVODI LITIJU u Budvi, budi se VERNI NAROD
Foto: Emilija Jovanović

BRAVO!

DANAS ĆE SRPSTVO ZASIJATI U CRNOJ GORI: Vladika Joanikije PREDVODI LITIJU u Budvi, budi se VERNI NAROD

Po tradiciji prva litija će krenuti iz Berana, ispred Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog do Đurđevih stupova

Objavljeno:

Verni narod u Crnoj Gori, podržan od komšija i prijatelja vere islamske i katoličke, nastavlja da brani pravoslavne svetinje u Crnoj Gori, nad kojim se nadivala opasnost u vidu Zakona o slobodi veroispovesti.

Po tradiciji prva litija će krenuti iz Berana, ispred Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog do Đurđevih stupova, katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke.

U Podgorici moleban u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja počinje 19 časova, a sat kasnije litija gradskim ulicama.

U isto vreme kada i u Podgorici biće služen moleban u crkvi Svete Trojice u Starom gradu u Budvi, a posle toga sveštenu litiju ulicama grada do crkve Svete Petke koju predvodiće episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom.

foto: Printskrin

U Nikšiću će moleban biti služen u 19 sati u sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog a posle toga krsni hod ulicama grada, baš kao i u Baru, dok će moleban u crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom početi u 20 časova, nakon toga litija do crkve Svetog arhangela Mihaila.

U Kotoru moleban Presvetoj Bogorodici biće služen u crkvi Svetog Nikole u Starom gradu u 19 časova, a u isto vreme služiće se moleban i u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Dobroti, posle čega je krsni hod ulicama drevnog grada.

Prošlonedeljno hapšenje paroha danilovgradskog protojereja Željka Ćalića nije pokolebalo verne Danilograda u očuvanju svojih svetinja. Druga litija nakon obnove njihovog održavanja, pod sloganom "Danilovgrad brani svetinje" biće održana nakon molebana u sabornom hramu Svete Tekle u Danilovgradu, koji će početi u 18:00 sati.

Litije
Litije foto: Facebook / Vladislav Dajković

Litiju predvodi protojerej Predrag Šćepanović, a u Pljevljima moleban sa litijom u Crkva Sv. Petke u 20 časova. Litiju će predvoiditi rektor Cetinjske bogoslovije otac Gojko Perović.

- Draga braćo i sestre, gospodo pljevaljska, hapšenje i procesuiranje sveštenstva i vjernog naroda najbolji je pokazatelj koja je zapravo namena Zakona o slobodi veroispoviesti – konačni obračun sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

Rešenjem kojim se uskraćuje boravak arhijerejskom namjesniku pljevaljskom, protojereju – stavroforu Saši Janjiću započeo je progon pljevljaljskog sveštenstva. Pljevlja su vekovima bila čuvar jedinstva naše Crkve, a to smo pokazali i našim litijama koje se od ove nedelje opet nastavljaju, uz poštovanje preporuka NKT-a.

Silom prilika litije su bile obustavljenje, ali tamo gde smo stali – nastavljamo - saopšteno je iz Crkvene opštine Pljevlja.

Molebani i litije će biti održani i u drugim gradovima u Crnoj Gori, u 19, odnosno 20 časova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.