KRAJ EPIDEMIJE NE VAŽI SAMO ZA LITIJE! SPC u Crnoj Gori oglasila se nakon sramne odluke vlade!
Litije su se nastavile u Crnoj Gori, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

neustavna zabrana

KRAJ EPIDEMIJE NE VAŽI SAMO ZA LITIJE! SPC u Crnoj Gori oglasila se nakon sramne odluke vlade!

Međutim, dodaju, kada je režim odlučio da, nakon tri meseca, ublaži brojne zabrane iz Naredbe, Ministarstvo zdravlja je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja.

Objavljeno: 10:22h

Pravni savet Mitropolije ukazuje da Ministarstvo zdravlja svojom Naredbom drastično krši Ustavom i zakonom zagarantovano pravo građana na slobodu okupljanja- prenosi portal IN4S.

„Evidentno je da se to čini isključivo radi sprečavanja građana i pravoslavnih vernika da na mirnim i dostojanstvenim litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, navodi se u saopštenju Pravnog saveta MCP.

Oni podsećaju javnost da je Ministarstvo zdravlja prvo donelo Naredbu o proglašavanju prestanka zarazne bolesti COVID-19, ali je potom na apsurdan način propisala maksimalan broj od 200 prisutnih lica na javnim okupljanjima.

„Na taj način je i dalje ostala na snazi zabrana okupljanja svim ostalim građanima Crne Gore, čime su drastično povređena njihova prava. Ministarstvo zdravlja direktno krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na koji se pozivalo prilikom donošenja i izmena diskriminatorne Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečvanje prenošenja novog koronavirusa od 1. juna 2020. godine. Ministarstvo, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ima ovlašćenje da, u slučaju vanredne situacije, u potpunosti zabrani sva javna okupljanja (ali ne i verske obrede). To je ono i učinilo Naredbom od 13. marta 2020. godine, istakli su.

Međutim, dodaju, kada je režim odlučio da, nakon tri meseca, ublaži brojne zabrane iz Naredbe, Ministarstvo zdravlja je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja.

„Ministarstvo zdravlja nema pravo da podzakonskim aktima proširuje i menja zakonske norme. Biće krivičnog dela „nepostupanje po zdravstvenim propisama za suzbijanje zaraznih bolesti“ iz člana 287 Krivičnog zakonika, je konkretizovano i konačno određeno odredbom iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U članovima 54 i 55 Zakona je precizno propisano da pojedina prava i aktivnosti mogu biti „zabranjene ili ograničene“ dok „okupljanje na javnim mestima“ može biti zabranjeno za sva lica, ali ne i dozvoljeno samo za 200 građana. U ovakvim situacijama, javnih okupljanja u vreme zaraze ili ima ili nema, a nikako nije dozvoljeno da ih malo ima, a malo više da ih nema. Ovo uviđa ne samo stručna nego i najšira javnost, jer je zdravom razumu neobjašnjivo i u demokratskom društvu neprihvatljivo da je proglašen kraj epidemije, a da neustavne zabrane javnih okupljanja važe samo zbog litija, ističe Pravni tim MCP.

Posebno ukazuju, da je dobro poznata obaveza državnih organa da svako ograničenje osnovnih ljudskih prava i sloboda mora biti striktno propisano i usko tumačeno.

„U članu 24 Ustava Crne Gore je propisano da se zagarantovana ljudska prava i slobode mogu ograničiti „samo zakonom“, a ne nikakvim naredbama ministarstva i da se ograničenja „ne smeju uvoditi u druge svrhe osim onih radi kojih su propisana“. Javnost podsjećamo i na odredbu iz člana 10 Ustava Crne Gore kojom je propisano da je ”u Crnoj Gori slobodno sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno” i da je ”svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona”. Ustavom nisu zabranjene litije, a zakonom nisu ograničene, jer su to mirna i dostojanstvena javna okupljanja građana. Iz tih razloga je nezakonita i u pravnom sistemu je nevažeća naredba Ministarstva zdravlja kojom su, na neposredno diskriminatoran način i u političke svrhe, javna okupljena dozvoljena za samo 200 građana, pojašnjavaju iz MCP.

Iz napred navedenog je jasno, ocenjuju pravnici, da će Uprava policije prekršiti Ustav Crne Gore, Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama, Zakon o javnom redu i miru i Zakon o bezbednosti saobraćaja ukoliko zbog ove neustavne i protivzakonite Naredbe Ministarstva zdravlja ne bude ”obezbeđivala” mirne litije u crnogorskim gradovima na isti način kao što je to i pre epidemije činila.

„Uprava policije i Državno tužilaštvo, nakon ustanovljene sudske prakse prethodnih dana, nemaju pravo da privode i pritvaraju sveštenike zbog organizovanja litija kao mirnih javnih okupljanja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, zaključeno je u saopštenju Pravnog tima MCP.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/IN4S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media