ISPRAVKA: Turistički promet u Crnoj Gori nije pao jer su zatvorene granice za Srbe
Crnogoski turizam je u nezavidnoj poziciji, Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

TEŠKOĆE

ISPRAVKA: Turistički promet u Crnoj Gori nije pao jer su zatvorene granice za Srbe

Davidović je ocenio da je druga polovina godine tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam, jer se ostvari 75 odsto ukupnog prometa.

Objavljeno: 17:48h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog insinuacija da je turistički promet u Crnoj Gori pao zbog zatvaranja granica za Srbe. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Očekivani pad turističkog prometa u Crnoj Gori će, prema trenutnim procenama, iznositi oko 40 odsto, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

Ipak, on smatra da će kvalitetni rezultati u borbi protiv korona virusa dati snažan podstrek njegovom povećanju, prenosi portal Cdm.me.

"Prema trenutnim procenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40 odsto. Međutim, ostaje još nepoznanica, kada je Kovid-19 u pitanju, jer bi odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat", rekao je Davidović u parlamentu u odgovoru na pitanje poslanika DF-a Strahinje Bulajića.

Davidović je ocenio da je druga polovina godine tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam, jer se ostvari 75 odsto ukupnog prometa.

"Verujemo da će normalizacija koja se očekuje tokom juna doprineti da snažnije krene turistički promet tokom jula, čime bi se stvorili uslovi da se smanjenje prometa učini što manjim", naveo je on.

Dodao je i da je drugi kvartal, zbog korona krize i zatvaranja granica, suštinski izgubljen, dok je prošle godine učestvovao sa 207 miliona evra prihoda.

Portal Espreso je ovu vest objavio pod naslovom “PA VI OPET ZATVARAJTE GRANICE ZA SRBE: Turistički promet u Crnoj Gori pao jezivo, ovaj procenat nijesu očekivali”, koji upućuje čitaoca da se taj pad već desio i da je to zbog zatvaranja granice sa Srbijom što nije tačno.

U tekstu su preneti tačni podaci koje je državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović saopštio u Skupštini Crne Gore.

Iz sadržaja teksta se jasno vidi da državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović govori o ukupnom padu turističkog prometa za cijelu godinu, ukazuje da je drugi kvartal (april-jun) izgubljen zbog zatvaranja granica usljed korona krize i nigdje eksplicitno ne pominje samo granicu sa Srbijom.

Prema podacima MONSTAT-a, gosti iz Srbije su činili značajnu grupu u ukupnoj strukturi turista 2018. godine. Oni su predstavljali 19,7% ukupnih dolazaka turista, i ostvarili 24,5% od ukupnog broja noćenja. Međutim, zbog krize izazvane pandemijom, crnogorska turistička privreda trpi gubitke na svim svojim tržištima, a ne samo na onome u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.