CRNOGORSKI EPIDEMIOLOG ŠOKIRAO IZJAVOM: Oni vole da slave i tuguju, pa se okupljaju i šire zarazu!
Sahrana, ilustracija, Foto: EPA / GIUSEPPE LAMI

ŠTA OVO BI

CRNOGORSKI EPIDEMIOLOG ŠOKIRAO IZJAVOM: Oni vole da slave i tuguju, pa se okupljaju i šire zarazu!

Crna Gora je bila poslednja u Evropi koja je zabeležila prvi slučaj zaraze

Objavljeno:

Tačno mesec dana nakon što je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori, zdravstvene vlasti te zemlje zabežile su 303 slučaja Covid-19, a pet ih je umrlo, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravstvo, čiji čelnik smatra da su ovakvi rezultati dobri.

-Dobrim rezultatima pomoglo je i to što su vlasti slušale struku i što su rigorozne mere uvedene i pre nego što se prvi slučaj dogodio- rekao je Senad Begić, vodeći epidemiolog Crnogorskog instituta za javno zdravlje, napominjući da je crnogorski način bori se protiv virusa specifičnog zbog njegove male populacije i kulturnih posebnosti.

- Crnogorci vole da slave i puno tuguju - identifikovali smo najmanje tri ili četiri sahrane koji su bili epidemiološki ključni događaji za širenje zaraze kada mere još nisu najavljene- kazao je Begić za BBC.

On je rekao da su sahrane i porodična okupljanja glavni načini širenja zaraze u Crnoj Gori i da je problem s kojim su se crnogorski epidemiolozi suočili na početku epidemije bila socijalna osuda zaraženih.

-Svi znaju svakog jer društvo nije veliko, ali takođe smo se bavili problemom stigmatizacije nekoliko prvih slučajeva- rekao je Begić podsetivši ga da je vodeći epidemiolog u Crnoj Gori među tri osobe koje, prema Ipsosu, uživaju najveće poverenje građana Crne Gore u aktuelnim događajima.

Crna Gora je bila poslednja u Evropi koja je zabeležila prvi slučaj zaraze koronavirusom 17. marta, a gotovo sedmicu ranije ranije crnogorska vlada je donijela prve mere zaštite stanovništva od epidemije: zabranila je javna okupljanja, suspendovala časove u svim obrazovnim ustanovama, zatvorila ugostiteljske objekte, dok je većina zaposlenih poslana na posao od kuće.

Sve je to rezultiralo, kaže Begić, dobrim odzivom crnogorskog sistema na pandemiju koronavirusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.