ISPRAVKA: Tamjan NE UBIJA KORONU, uprkos tome šta kaže dr Đurišić
Dr Ivo Đurišić, Foto: Youtube printscreen

OPASNA BOLEST

ISPRAVKA: Tamjan NE UBIJA KORONU, uprkos tome šta kaže dr Đurišić

Svi se čude...

Objavljeno: 17:29h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog netačnih navoda dr Đurišića, koje je tvrdio da "tamjan ubija koronu", i da "niko nije zaražen u litijama". Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

"Tamjan ubija koronu. Da su litije nastavljene, ne bi bilo epidemije u Crnoj Gori! Dok su litije trajale, u Crnoj Gori nije bio zabeležen nijedan slučaj inficiranja koronavirusom. Crna Gora je bila jedina zemlja u Evropi bez ovog virusa", kazao je dr Ivo Đurišić, bivši direktor podgoričkih domova zdravlja, gostujući u emisiji „Načisto".

Ovo, međutim, nema dodira sa realnošću: tamjan ne ubija koronu, i svako ko se ne pridržava medicinski mera nije bezbedan od ove bolesti.

Dr Đurišić je (izuzimajući zabranu litija) pohvalio mere koje su u Crnoj Gori na snazi, kritikujući mešanje politike u borbi protiv virusa.

"Posadio sam lani krompir u Lješanskoj nahiji, i nije mi uspeo... Ministar Simović treba da se pozabavi tim problemima, da nam pomogne oko krompira, jer je za to stručnjak, a da epidemiju koronavirusa prepusti lekarima", kazao je doktor.

Ovakvu teoriju o tamjanu pobijaju naučni medicinski radovi i stručnjaci, koji objašnjavaju da tamjan (Boswellia serrata) suzbija mikrobe, odnosno bakterije i gljivice, kao i da ima antimikrobno dejstvo tek pri velikim koncentracijama i u obliku esencijalnih ulja.

Iz Svetske zdravstvene organizacije su, nakon izbijanja pandemije, više puta ponavljali smernice i uputstva za građane u cilju sprečavanja širenja korona virusa, navodeći kao najefikasnije fizičku distancu i ličnu higijenu, prvenstveno pranje ruku, bez pominjanja dejstva bilo kakvih drugih sredstava, uključujuči i tamjan.

Pogledajte:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.