JEDINA DRŽAVA U EVROPI BEZ KORONAVIRUSA UVELA JOŠ JAČE MERE ZAŠTITE: Ovo utiče i na Srbiju
ilustracija, Foto: Profimedia

Crna gora zatvorila granice

JEDINA DRŽAVA U EVROPI BEZ KORONAVIRUSA UVELA JOŠ JAČE MERE ZAŠTITE: Ovo utiče i na Srbiju

Takođe su zatvorene sve obrazovne ustanove u zemlji na dve nedelje

Objavljeno:

Crna Gora u nedelju je donela odluku o zatvaranju granica za strance i obveznu samoizolaciju za putnike iz inostranstva, iako u toj zemlji, jedinoj u Evropi, još nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom.

Zemlja je takođe odlučila da se na dve nedelje zatvore svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, dečije igraonice i teretane i sportski centri. Takođe, ograničen je broj kupaca koji se mogu istovremeno naći u velikim trgovinskim centrima na 50 i na tržnicama na maksimalno 100.

"Želimo ostati deo Evrope koji nema virus i pokazati da svi mi zajedno imamo mogućnost sprečiti pojavu i širenje ove bolesti u Crnoj Gori. Da bismo to uspeli potreban je dobar i organiziran odgovor svih nas. Svako od nas pojedinačno treba tome dati doprinos. Molim sve da poštuju mere koje smo preporučili", rekao je na konferenciji za medije direktor crnogorskog Instituta za javno zdravstvo Boban Mugoša.

Jedna od mera koja je objavljena večeras je i privremena zabrana stranim državljanima da uđu u Crnu Goru bez obzira odakle dolaze, osim stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori i stranaca koji upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba. Izdana je i mera obvezne samoizolacije od 14 dana za sve crnogorske građane koji dolaze iz inostranstva.

"Crna Gora pažljivo prati i analizira iskustva drugih. Uvedena ograničenja i mere do sada su opravdane i bio je to odgovoran pristup", saopštio je potpredsednik crnogorske vlade Milutin Simović koji je rekao i da je vlada Crne Gore sprema kapacitete svojih luka staviti na raspolaganje državama u regiji, "kao izraz razumevanja, saradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regiji“.

Crnogorska vlast u petak je donela odluku o zatvaranju svih obrazovanih ustanova u zemlji na dve nedelje te je zabranila sva javna okupljanja.

Svi zaposleni pozvani su da, ako to mogu, posao rade od kuće, dok je poslodavcima naređeno da roditeljima koji imaju djecu mlađu od 11 godina daju plaćeni dopust.

Istovremeno u Crnoj Gori je preko medija i društvenih mreža počela kampanja pod naslovom „Sedi kućo“, u kojoj poznate ličnosti pozivaju građane u Crnoj Gori da bez preke potrebe ne izlaze iz kuće.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori poslušala je poziv nadležnih službi i zaustavila je proteste koji su dva puta nedeljno okupljali i po nekoliko desetina hiljada ljudi u svim crnogorskim gradovima.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.