IDEM U SREBRENICU DA ODAM POČAST ŽRTVAMA! Đukanović: Srbi treba da priznaju GREŠKU I TO NE SME VIŠE DA IM SE PONOVI
Predsednik Crne Gore o odlasku u Srebrenicu, Foto: Printscreen

DRŽI SE REČI

IDEM U SREBRENICU DA ODAM POČAST ŽRTVAMA! Đukanović: Srbi treba da priznaju GREŠKU I TO NE SME VIŠE DA IM SE PONOVI

- Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti deo te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH, tvrdi Milo

Objavljeno:
  • 1

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako ne želi biti deo "nacionalne predstave" koju je priredio Milorad Dodik i najavio da će 11. jula prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

"Dodik je napravio nacionalnu predstavu, a ja ne želim biti deo te predstave. On neće ugroziti odnos Crne Gore i BiH.

Ako me pozovu, doći ću u Srebrenicu na godišnjicu.

Prisustvom ću pokazati i odati počast žrtvama genocida, Skupština Crne Gore je među prvima u svetu usvojila Rezoluciju o genocidu, ja sam rekao da je bio genocid, ako treba i prisustvom to da potvrdim, dolazim na 25.godišnjicu", rekao je Đukanović gostujući u Centralnom dnevniku sarajevske TV Face.

Đukanović je rekao da u BiH neće doći 2. i 3. marata iako su ga dva člana Predsedništva BiH pozvala.

Predsednik Crne Gore prokomentarisao je kako ju se čini kako se Dodik još uvek nije pomirio s činjenicom da je Republika Srpska entitet, te da konfuziju u Bosni i Hercegovini korisiti za ostvarivanje vlastitih ciljeva, preneo je portal klix.ba.

Dodik je učestvovao u kampanji za nezavisnost Crne Gore.

Pomagao mi je i dolazio u Crnu Goru, razgovarao sa Srbima koji su se u Crni Goru doselili iz Hercegovine, a danas je protiv Crne Gore?! Dodik se suprotstavio mom dolasku u BiH, i to dolasku koji je trebalo da se realizuje na njegov poziv! Kad je bio predsedavajući, u decembru 2018. godine zvao me je službeno, sada me ne zove", rekao je Đukanović.

On je dodao kako, uprkos Dodikovom stavu prema Crnoj Gori, neće promeniti stav o BiH i da je Crna Gora i dalje prijateljski nastrojena prema Bosni i Hercegovini.

Đukanović je ocenio da je nefunkcionalnost u BiH teža od svih problema koje Crna Gora ima.

"Pokušavaju držati tu nefukcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefukcionalnost, sada je došlo vreme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cepanje BiH vraća nas u rat", naglasio je Đukanović.

On ističe da je to "pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić".

"Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smeju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba da bude. Mislim da on sam ovo 'gura' više nego Vučić", ocenio je Đukanović aktuelnu krizu u BiH.

On je naglasiod a se moraju pamtiti sve nevolje koje su se desile devedesetih godina, a da put do zajedničke budućnosti zavisi od izvinjenja i priznavanja grešaka.

"Mi smo to uradili, ali, na pomolu su nove opasnosti.

Nemaju hrabrost i nisu spremni da kažu da je bio genocid.

Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekat", rekao je predsednik Crne Gore i ocenio opasnim što se državna politika igra nacionalizmom, prenosi portal klix.ba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media