KAD SMO IGRALI UZ ALBANSKU PESMU NIKOME NIJE SMETALO! Učiteljica iz CG Rada Višnjić otkriva zašto je smenjena
Rada Višnjić, Foto: Facebook printscreen

ekskluzivno

KAD SMO IGRALI UZ ALBANSKU PESMU NIKOME NIJE SMETALO! Učiteljica iz CG Rada Višnjić otkriva zašto je smenjena

Rada Višnjić, koja već 40 godina radi u Baru, ekskluzivno za Espreso.co.rs otkriva pozadinu priče

Objavljeno: 15:55h
Božica Luković

Velika bura se digla u Crnoj Gori kada je protiv učiteljice osnovne škole "Jugoslavija" Rade Višnjić pokrenut disciplinski postupak zbog jedne fotografije sa njenog časa koja je osvanula na društvenim mrežama.

U pitanju je bio crtež štrumfa koji je bio u bojama srpske zastave, zbog čega je učiteljica Višnjić morala hitno da ukloni fotografiju sa Fejsbuka nakon što je neko istu prijavio Ministarstvu prosvete Crne Gore.

Čitav slučaj podigao je dosta prašine, jer se događa u vreme velikih protesta u Crnoj Gori, nastalih nakon usvajanja kontoverznog Zakona o slobodi veroispovesti, u planu kojeg je podržavljavanje imovine verskih objekata, između ostalog i objekata SPC.

Rada Višnjić, koja već 30 godina radi u Baru, ekskluzivno za "Espreso" otkriva pozadinu priče.

- Imali smo redovan čas likovnog vaspitanja na kojem je bila nastavna jedinica crtanje ukrasa, deca su pitala šta mogu da crtaju ja sam im rekla da mogu šta god hoće. Pitali su da li mogu likove iz crtanog filma, ja sam rekla "naravno da da". Jednom detetu je sinula ideja da crtaju štrumfa sa društvene mreže. Ja sam rekla naravno jer mi je to bilo simpatično, bez ikakvog opterećenja i straha da će to nekom smetati jedan štrumf.

foto: Facebook / Rada Višnjić

Učiteljica naglašava da su u pitanju deca petog razreda, koji svi već uveliko imaju telefone i prate društvene mreže, makar preko svojih roditelja.

- Oni nisu nacionalno zagriženi jer nisu svesni šta to znači, samo vide odrasle i imitiraju ih. Njima je to igra, šala zabava. I ispalo je sve divno, crteži fantastični, oduševljena cela Crna Gora i Srbija, sem par pojedinaca, kojima to smeta.

Na pitanje ko su te osobe kojima ovakvi dečiji crteži smetaju, Višnjić odgovara:

- Od direktorice sam dobila poziv da je dobila od Ministarstva naredbu da maknem objavu koja je bila u jednoj grupi na društvenoj mreži. Ja sam rekla da mogu, jer volim da sarađujem, a u pitanju je divna žena, Novosađanka, Srpkinja. Nisam očekivala nikakve probleme sa njom.

Međutim, problem je ipak brzo postao veći za učiteljicu.

- Problem je nastao jer ja tog dana nisam upisala časove, jer nisam ponela naočare, zaboravila sam, a ne mogu bez naočara upisati čas. Pa je nju zanimala nastavna jedinica. Čim sam upisala, oni su videli da je to po redovnom i regularnom programu, nastavna jedinica "crtanje ukrasa". Međutim, ona je već dala izjavu jednu, posle koje nije htela više nikome da daje ništa. Malo mi se nije svidela ta izjava, ali ona nije tada znala o čemu se radi. Mislila je da sam ja, kao što su društvene mreže zloupotrebile, dala taj zadatak deci. To nije istina.

Učiteljica je objasila da je, po programu, toga dana đacima trebalo da održi lekciju "Ispoljavanje emocija učenika i njihovu kontrolu".

- Dete ima punu slobodu da sve svoje emocije ispoljava, na svoj, bezazlen način, a nastavnik mora to da poštuje. Takva nastava zahteva od nas da svaki čas pratimo interesovanja dece. Ako recimo na času likovnog počne kiša da pada, a oni pitaju "učiteljice, da li možemo da crtamo kišu", ja moram da kažem da.

Rada Višnjić
Rada Višnjić foto: Facebook / Rada Višnjić

Na pitanje da li ovaj napad na svoju poziciju u školi smatra diskriminacijom po nacionalnoj osnovi, Višnjić odgovara:

- Naravno, pošto su oni zloupotrebili štrumfa na nacionalnoj i političkoj osnovi. Ipak, mislim da to nije diskriminacija lično prema meni, zato što sam član DPS-a, ali mislim da jeste loše jer su to proglasili nacionalnom mržnjom. Zato što su u pitanju te tri boje. Ne bi bio problem da je žute boje ili zelene.

Rada Višnjić ističe da je bila žrtva "lažnih vesti" jer su pojedini mediji fotografiju školske table na kojoj piše "Ne damo svetinje" stavili u njenu učionicu, što je neistina.

Ona dodaje da je dobila i podršku roditelja dece kojoj predaje.

- Roditelji zovu, oni su uz mene, jer su mi odmah sami rekli, da smo i u trećem razredu pravili priredbu na albanskom, i da to nikom nije smetalo. Kao što su tablu sa natpisom "Ne damo svetinje" povezali sa mojim crtežima, neka sada stave taj snimak. Tu se vidi da deca igraju uz prelepu albansku pesmu, i za to sam dobila ovacije. Da sam zagrižena nacionalizmom, to sigurno ne bih uradila, zar ne?

POGLEDAJTE SNIMAK SA PRIREDBE:

Učiteljica Višnjić ističe da je sada suspendovana do rešavanja disciplinskog postupka, ali da se više pravnika ponudilo da je brani.

Upitali smo je i za njen stav o usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti:

- Moj stav je da se ne treba provocirati nekim stvarima i ne treba dizati tenziju u narodu, i biti protiv iskazivanja stava naroda prema svojoj lepog državi koju vole, i prema državnim simbolima koji su zakonom zaštićeni...

Učiteljica ističe i da je učestvovala na protesnim litijama, i da jedva čeka da ponovo pruži podršku Crkvi.

- Veliki broj ljudi želi da me upozna,imam podršku ne samo iz Srbije i Crne Gore, nego iz celog inostranstva: Švedske, Nemačke... Neverovatno koliko podrške imam, ako bude kazne hoće da mi plate kaznu, nemam reči... Nisam opterećena i nije me strah, Bog me čuva. To je neko iskoristio i zloupotrebio.

Rada Višnjić na kraju zaključuje da su se deca poigrala i dobro zabavila, i da nipošto nisu imali nikakvu nameru "političke provokacije".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.