KONAČNO OTKRIVENO IMA LI KORONAVIRUSA U CRNOJ GORI: Stigli rezultati kineskih turista!
Korona virus, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Virus

KONAČNO OTKRIVENO IMA LI KORONAVIRUSA U CRNOJ GORI: Stigli rezultati kineskih turista!

''Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti''

Objavljeno:

Troje turista iz Kine, koji borave u Budvi, nemaju simptome korona virusa već blage prehlade, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, troje turista je prijavilo određene respiratorne tegobe.

"Epidemiološkim istraživanjem utvrdjeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja", navodi se u saopštenju. Prema epidemiološki obradjenim izjavama, kako se dodaje, ni jedan od pacijenata nije boravio u najpogodjenijem gradu Vuhan niti u pokrajni Hubei 14 dana pre pojave simptoma.

"Istovremeno nisu bili u bliskom kontaktu sa potvrdjenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se kod troje turista radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena telesna temperatura koja nije potvrdjena lekarskim pregledom.

"Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", dodaje se u saopštenju.

Do sada (zaključno sa 26. januarom 2020.) su u Evropi registrovana samo tri slučaja obolevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali u Kinu.

Bonus video:

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.