AMFILOHIJE SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI UKNJIŽIO NA SEBE? Vo imja oca šta se dešava u Ostrogu!
Šta još poseduje Risto Sotona, Foto: Profimedia/Zorana Jevtic

DŽIZUSE

AMFILOHIJE SRPSKE CRKVE U CRNOJ GORI UKNJIŽIO NA SEBE? Vo imja oca šta se dešava u Ostrogu!

Mitropolit Amfilohije i sveštenici iz njegovog okruženja vlasnici su crkava SPC u Crnoj Gori. Crnogorski premijer potvrdio

Objavljeno:

Ko bi rekao da je deo crkvene imovine, za koju vernici strepe da planira da je otme predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, zapravo u privatnom vlasništvu?

U crnogorskom katastru su, koliko neverovatno zvučalo, kao vlasnici nekoliko crkava SPC u Crnoj Gori uknjiženi neki od sveštenika, među kojima i mitropolit Amfilohije.

Navode predsednika udruženja pravnika Crne Gore, Branislava Radulovića, potvrdio je crnogorski premijer, Dušan Marković. Rekao je da su oni već znali šta se dešava.

Po njihovim podacima, do nezakonitog prepisivanja imovine na sveštenike Mitropolije je došlo još nakon 1986. Marković je rekao kako tu odgovornost nose državni službenici i dodao da će svaki slučaj biti preispitan, prenose srpski mediji.

Poručio je i to da za režim u Podgorici adresa za dijalog o crkvenoj imovini nije SPC, kako bi trebalo da bude, već isključivo Amfilohije. Dodao je i to kako je legitimna adresa za razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti za njih Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno sam mitropolit Amfilohije.

Marković, međutim, nije saglasan sa izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da druga strana u dijalogu treba da bude SPC. Poručio je da Vučić o ovom pitanju ne može donositi apsolutno nikakve odluke.

Ovim se može zaključiti da vlast Mila Đukanovića insistira na tome da ne bude razgovora sa SPC, već sa Mitropolijom, jer sa Amfilohijem već ima dogovor.

Takođe, za odnose Srbije i Crne Gore, Marković je rekao da su ,,najlošiji od obnove nezavisnosti, ali ne zaslugom zvanične Podgorice".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.