NAJJAČI ZEMLJOTRES U POSLEDNJIH 40 GODINA! Panika zavladala i u CRNOJ GORI, stručnjak objašnjava šta čeka Balkan
Foto: AP

zemljotres u draču

NAJJAČI ZEMLJOTRES U POSLEDNJIH 40 GODINA! Panika zavladala i u CRNOJ GORI, stručnjak objašnjava šta čeka Balkan

Albanski mediji prenose da je epicentar bio na devet kilometara od Drača, u moru

Objavljeno:

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se osetio i uCrnoj Gori, jedan je od najjačih instrumentalno registrovanih pored onog iz 1979. godine, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević.

Ona je u Jutarnjem programu RTCG istakla da se zemljotres snažno osetio i u Crnoj Gori, a da je ovom potresu u Albaniji prethodili nekoliko slabijih.

- Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je pogodio Albaniju i iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi. Posle ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa - rekla je Mihaljević, prenosi CDM.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6,1 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII-VIII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 24 kilometra - saopšteno je nakon prvog jačeg zemljotresa iz Zavoda.

- Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati veće materijalne štete u epicentralnom području - saopšteno je iz Zavoda.

Albanski mediji prenose da je epicentar bio na devet kilometara od Drača, u moru… Magnituda zemljotresa iznosila je 6,4 stepeni po Rihteru. Ljudi su u panici istrčavali na ulice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CDM)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.